Surpriză de proporţii: Regina Beatrix a Olandei a abdicat de la tron

Regina Beatrix a Olandei şi-a anunţat, luni seara, într-o cuvântare televizată, abdicarea de la tron. Suverana a anunţase anterior că va ţine o cuvântare la televiziune, în care ar urma să facă acest uluitor anunţ, după cum informează presa olandeză.

28 ian. 2013, 18:05

Regina Beatrix s-a adresat poporului în direct, pe postul public de televiziune, precum şi la radio luni seara, potrivit RVD (Serviciul de Informaţiii de Stat), citat de  duchnews.nl.

Deşi motivul adresării ei în faţa naţiunii nu fusese comunicat oficial, presa din regat speculat că Beatrix ar fi putut să îşi anunţe abdicarea sa de la tron în favoarea fiului ei, Willem-Alexander.

Astfel, Willem-Alexander, în vârstă de 45 de ani, devine primul rege al Olandei după stră-străbunicul lui, William al III-lea, în 1890, informează RT. Încoronarea oficială a fiului reginei va avea loc în data de 30 aprilie, precizează RT.

Beatrix împlineşte 75 de ani în data de 31 ianuarie. Mama reginei, Juliana, a abdicat la rândul său în favoarea lui Beatrix, când a împlinit vârsta de 71 de ani. Beatrix a urcat pe tron în 1980.

Postul de televiziune Nos mai informează că regina şi-ar fi înregistrat deja discursul luni după-amiază şi că, după ce regina îşi va fi rostit oficial discursul de abdicare, premierul olandez Mark Rutte va face declaraţii la televiziune, potrivit aceluiş post.