Surpriză: după Ucraina și Suedia, încă 3 state vor să intre în NATO. Mircea Geoană a făcut anunțul

Anunțul care pică extrem de prost pentru Vladimir Putin: pe lângă Ucraina și Suedia, NATO se află în tratative în eventualitatea aderării cu încă alte trei state. Mircea Geoană a anunțat care sunt perspectivele. 

12 iul. 2023, 11:13
Surpriză: după Ucraina și Suedia, încă 3 state vor să intre în NATO. Mircea Geoană a făcut anunțul
Mircea Geoană rămâne secretar general adjunct al NATO până în octombrie 2024. Mandatul i-a fost prelungit cu un an

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a prezidat marţi – 11 iulie 2023 reuniunea miniştrilor de externe din Alianță cu partenerii din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, desfăşurată în marja Summitului de la Vilnius.

Fostul candidat la prezidențiale a anunțat că Alianţa va continua să susţină dreptul partenerilor de a-şi decide singuri aranjamentele de securitate, fără interferenţe externe, fapt reconfirmat şi de Declaraţia finală a Summitului de la Vilnius, scrie News.ro.

La reuniune au participat ministrul Nicu Popescu (Republica Moldova), ministrul Ilia Darchiashvili (Georgia), şi viceministrul Josip Brkić (Bosnia şi Herţegovina).

„Reluarea acestui format, după reuniunea miniştrilor de externe de la Bucureşti, din luna noiembrie a anului trecut, şi participarea acestor state la Summit-ul de la Vilnius reflectă nivelul ridicat de cooperare cu NATO.

Alianţa va continua să susţină dreptul partenerilor de a-şi decide singuri aranjamentele de securitate, fără interferenţe externe, fapt reconfirmat şi de Declaraţia finală a Summitului de la Vilnius”, a declarat Mircea Geoană, potrivit unui comunicat oficial.

Aderarea Republicii Moldova la NATO, printre prioritățile Alianței

Astfel, potrivit Declaraţiei finale a Summitului de la Vilnius, NATO susţine „cu fermitate dreptul Republicii Moldova de a-şi decide propriul viitor şi cursul politicii externe, fără interferenţe externe”, şi respectă „pe deplin neutralitatea constituţională a Republicii Moldova.”

Dintre statele menționate, Republica Moldova pare cel mai aproape de aderarea la NATO.

„NATO îşi intensifică sprijinul politic şi practic pentru a consolida rezilienţa şi a susţine independenţa sa politică, în contextul deteriorării mediului de securitate.

Aliaţii salută eforturile Moldovei de a promova reforme democratice şi se angajează să sprijine Moldova pe măsură ce aceasta avansează în procesul de integrare europeană.

NATO va continua să ofere asistenţă practică prin intermediul Pachetului de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, pe măsură ce Moldova depune eforturi pentru a-şi consolida propria securitate şi a-şi moderniza forţele armate”, precizează documentul final al Summitului.