SURPRIZĂ: Miss Rusia 2013 îl sfidează pe Putin

Noua Miss Rusia 2013 Elmira Abdrazakova a criticat sâmbătă menţinerea în detenţie a două tinere din grupul Pussy Riot care ispăşesc o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru o 'rugăciune punk' împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, incident ce a avut loc anul trecut în catedrala din Moscova, informează AFP.

10 mart. 2013, 12:38
SURPRIZĂ: Miss Rusia 2013 îl sfidează pe Putin

‘Mi-am făcut studiile la o şcoală religioasă (ortodoxă) şi pentru mine biserica este ceva sacru, dar…pedeapsa aplicată este prea severă’, a declarat Elmira Abdrazakova pentru un post de radio, potrivit Agerpres.

‘Poate ar fi trebuit să se întreprindă ceva cu ele pentru a le schimba concepţia despre lume’, a adăugat studenta de 18 ani originară din Mejduretcensk (Siberia), care a câştigat la începutul lunii martie concursul Miss Rusia 2013.

Trei membre ale grupului Pussy Riot au fost arestate în februarie 2012, în catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova, unde au dansat şi cântat o rugăciune punk, în care îi cereau Fecioarei să îl ‘alunge pe Putin’. Ele au fost condamnate în august la doi ani de închisoare pentru ‘huliganism’ şi ‘incitare la ură religioasă’. După procesul în apel din octombrie, uneia dintre tinerele femei i-a fost comutată pedeapsa cu închisoarea în închisoare cu suspendare, tânăra fiind ulterior eliberată.

Cazul a divizat profund societatea rusă, dar grupul a devenit de atunci un simbol al protestelor împotriva regimului Vladimir Putin, pe care opoziţia îl acuză de atingere adusă libertăţilor.