Surpriză pe piaţa salarială din România. IT-iştii sunt pe locul doi, cine sunt angajaţii care câştigă bani mai mulţi

Salariul mediu net în România a înregistrat o creștere semnificativă, de aproape 15%, în perioada septembrie anul trecut până în aceeași lună din acest an, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Cu toate acestea, discrepanțele salariale dintre diverse sectoare ale economiei românești sunt mai evidente ca niciodată.

14 nov. 2023, 08:30
Surpriză pe piaţa salarială din România. IT-iştii sunt pe locul doi, cine sunt angajaţii care câştigă bani mai mulţi
bani

Surpriză pe piaţa salarială din România. Angajații din domeniul tehnologiei se află în frunte, bucurându-se de venituri considerabile, cu salarii depășind pragul de 10.000 de lei. Cu toate acestea, surprinzător, cei mai bine plătiți sunt cei implicați în extracția cărbunelui și prelucrarea țițeiului, cu un salariu mediu de peste 11.000 de lei. Locul doi este ocupat de specialiștii din domeniul IT, cu venituri care depășesc 10.000 de lei. În contrast, cei din industria hotelurilor și restaurantelor se confruntă cu salarii modeste, puțin peste 2.000 de lei.  În domeniul transportului aerian, angajații iau mai mult de 8.800 de lei net. Pe de altă parte, cele mai mici salarii sunt în hoteluri și restaurante (2.500 de lei), fabricile de confecții sau mobilier (în jur de 3.000 de lei în mână). Sectoarele cu cea mai semnificativă creștere salarială în sectorul bugetar sunt învățământul, sănătatea și asistența socială, precum și administrația publică.

Citeşte şi: Salarii majorate pentru români. Cu cât şi unde a crescut leafa din septembrie

Economiștii estimează că trendul ascendent al salariilor va continua și în viitor, cu o creștere prevăzută de peste 10% și în anul următor. Cu toate acestea, există îngrijorări legate de posibilele repercusiuni ale inflației și ale măsurilor fiscale recent anunțate de guvern. Cu inflația în scădere la 8,1% în octombrie, unii români încă simt presiunea prețurilor ridicate, iar pe fondul incertitudinii economice, există voci care atrag atenția asupra unei posibile creșteri ulterioare a costurilor de trai.

Citeşte şi: Valoarea banilor scade în 2024. Un euro peste 5 lei şi un deficit bugetar de 5,8% din PIB. Iată ce preconizează analiştii financiari

„Salariile au avut o creștere bună până acum. Dacă comparăm cu inflația, vedem că sunt aproape 7 puncte de creștere reală a salariilor, această creștere reală a salariilor va continua și anul viitor. Eu cred că vom avea și anul viitor salariile care cresc într-o cifră exprimată în 2 cifre, cu peste 10%, de asemenea vă fi creștere reală substanțială și anul viitor a salariilor, lucru care va încuraja consumul. La începutul anului viitor vom avea o creștere de prețuri cauzată de politica fiscală, și anume de majorările de taxe, avem majorări de accize și de TVA care fac parte din coșul de consum”, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA Romania, pentru Pro TV.