Dacian Cioloş ia în calcul schimbarea ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu (SURSE)

Premierul Dacian Cioloş ar fi nemulţumit de prestaţia ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, în scandalul bebeluşilor bolnavi, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Premierul ar lua în calcul o schimbare a ministrului, au mai spus sursele.

18 feb. 2016, 13:52
Dacian Cioloş ia în calcul schimbarea ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu (SURSE)

Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii, a avut prima intervenţie în cazul bebeluşilor internaţi la Spitalul Marie Curie la aproape două săptămâni de la declanşarea crizei. Cadariu a precizat că nu a mers la spital în calitate de ministru, ci de medic care a venit să se intereseze de cazul bebeluşilor.

El a declarat că nu se cunoaşte, deocamdată, cauza bolii care a dus la moartea a trei bebeluşi. Aceasta este doar bănuită, dar nu a fost încă dovedită, a precizat ministrul.

În acest moment tratăm complicaţiile unei boli ale cărei cauze le bănuim, nu le-am putut dovedi prin anchetele epidemiologice. (S-au îmbolnăvit n.r.) Dintr-o bacterie care se găseşte în materii fecale, în mizerie. S-au parcurs toate etapele standard ale unei astfel de anchete, dar nu avem agentul etiologic. Îl bănuim. E vorba de bacteria E-coli. Ştim că produce acest sindrom atât de agresiv„, a declarat, la TVR 1, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Atitudinea lui a fost criticată inclusiv de premierul Dacian Cioloş, care a declarat miercuri că i-a cerut ministrului Sănătăţii să iasă zilnic şi să informeze opinia publică cu privire la evoluţia cazului.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, primul răspuns în cazul bebeluşilor din Argeş: Boala, provocată de o bacterie din materii fecale

Alerta s-a declanşat pe 9 februarie după ce o fetiţă de un an a murit din cauza unei toxine, la spitalul de pediatrie din Piteşti. Mai mulţi copii din Argeş, suspectaţi că suferă de aceeaşi boală, au fost transferaţi la Spitalul „Marie Curie” din Capitala.

Între timp, alţi doi bebeluşi au murit, dar autorităţile s-au mişcat lent, iar la o săptămână de la declanşarea anchetei autorităţile nu au stabilit încă sursa îmbolnăvirii.

În tot acest timp, ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş Cadariu a fost absent din spaţiul public, deşi avea de răspuns la numeroase întrebări, precum stadiul concret al investigației epidemiologice sau dacă, în prima fază a tratamentului, bebelușilor le-au fost administrate antibiotice. 

Cadariu a răspuns întrebărilor opiniei publice doar zilele trecute, după ce premierul i-a cerut acest lucru.

Abia miercuri el s-a dus la Spitalul „Marie Curie” pentru a vedea care este situaţia. 

„Sunt foarte frustrat că nu avem rezultatele la această anchetă extraordinară, dar nu oblig pe nimeni să dea alte rezultate decât realitatea şi asta este realitatea. Ancheta s-a desfăşurat în conformitate cu procedurile standard existente. Am făcut apel şi la colegii din Europa şi vom da mult mai multe detalii după audierea de la Parlament. Părinţii au mare, mare încredere în medicii de aici; luptăm cu toţii pentru copii”, a spus el cu acest prilej. 

Tot miercuri, Cadariu a fost audiat în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, unde a declarat că nu crede că demisia lui va rezolva problema copiilor cu sindrom hemolitic-uremic.

„Nu cred că demisia mea rezolvă această problemă”, a spus ministrul în contextul în care deputatul ALDE Grațiela Gavrilescu și deputatul PSD Călin Potor i-au cerut demisia. 

Social-democraţii au decis să depună o moţiune simplă împotriva lui Patriciu Achimaş Cadariu, din cauza modului în care a gestionat cazul copiilor din judeţul Argeş.