SURSE Dacian Cioloş vrea să-şi facă un nou partid şi încearcă să convingă parlamentarii PLUS să-l urmeze. Reacţia liderilor USR

Dacian Cioloş s-ar pregăti să formeze un nou partid, după ce a demisionat de la preşedinţia USR, spun surse apropiate fostului premier.

11 apr. 2022, 15:57
SURSE Dacian Cioloş vrea să-şi facă un nou partid şi încearcă să convingă parlamentarii PLUS să-l urmeze. Reacţia liderilor USR

Dacian Cioloş a demisionat de la conducerea USR la puţin timp după ce câştigase alegerile interne în detrimentul lui Dan Barna, motivul fiind că Biroul Naţional nu a votat proiectul său de reformare a partidului.

Potrivit unor surse din USR citate de G4Media, Cioloș se pregăteşte de formarea unei formaţiuni politice noi şi încearcă să convingă foști parlamentari PLUS să-l urmeze, dar până acum doar câțiva din cei 20 ar fi decis să-l urmeze. Conducerea USR ar fi aflat de planurile lui Cioloș și ar fi avut discuții cu liderii de filiale proveniți din PLUS să nu-l urmeze.

Publicaţia citată l-a contactat pe fostul preşedinte al USR pentru a-i cere să confirme sau să infirme ştirea, dar acesta a evitat să acorde un răspuns clar.

Cioloș a demisionat pe data de 7 februarie de la șefia USR, acuzând că reformele interne promise de el au fost blocate de conducerea partidului. Întrebat la vremea respectivă dacă vrea să refacă PLUS, Cioloș a negat  și a precizat că rămâne în USR ca simplu membru.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după discuţii cu Iratxe Garcia: România joacă un rol strategic vital în Europa de Est și în regiunea Mării Negre

Cioloș a lansat, în decembrie 2017, Platforma România 100, trei luni mai târziu a pus bazele Mișcării România Împreună dar din cauza tergiversărilor din justiție proiectul a fost abandonat iar în decembrie 2018 a lansat la Cluj noul partid PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate), înscris deja în reigstrul partidelor.

În februarie 2019, PLUS a format o alianță împreună cu USR, pe care a condus-o în calitate de co-președinte împreună cu Dan Barna. A intrat în Parlamentul European pe listele Alianței USR – PLUS.

În octombrie 2021 a fost ales președintele USR – PLUS, dar a a demisionat după patru luni. La câteva zile după ce a fost ales președintele USR PLUS a demisionat și de la șefia grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, înainte de prezentarea pachetului „Sprijin pentru România”: „Este evident faptul că PSD a lucrat la cele mai multe dintre măsuri, despre ce vorbim?”