Dosarul „coloana oficială a lui Oprea”, preluat de Parchetul General. Se fac cercetări pentru abuz în serviciu

Dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină a fost preluat de Parchetul General, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.

04 nov. 2015, 09:48
Dosarul „coloana oficială a lui Oprea”, preluat de Parchetul General. Se fac cercetări pentru abuz în serviciu

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a declinat dosarul în favoarea Parchetului General deoarece se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, coloane de care a beneficiat Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

„Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus, prin ordonanţa din data de 3 noiembrie 2015, în temeiul dispoziţiilor art. 58 alin. 2 şi art. 40 alin. 1 C.p.p., declinarea cauzei privind accidentul rutier produs la data de 20 noiembrie 2015 în Bucureşti, soldat cu decesul numitului Gigină Cosmin Bogdan (agent de poliţie), în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cauză, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au efectuat, până la acest moment, o serie de acte de urmărire penală precum: audierea unor martori, solicitarea unor înscrisuri şi informaţii de la diferite instituţii, ridicarea unor imagini surprinse de camerele de supraveghere, fiind dispusă, totodată, efectuarea unor expertize criminalistice.

În ordonanţa de declinare s-a reţinut că în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.p. privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea„, se precizează în comunicat.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării în continuare de cercetări de către procurori ai acestei secţii.

Inițial, ancheta în acest caz a fost începută de Parchetul Capitalei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile încălcări ale dispozițiilor procedurale referitoare la competența de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale în dosarul vizând decesul polițistului Bogdan Gigină, după ce în presă au apărut informații că vicepremierul Gabriel Oprea a folosit ilegal coloana oficială.

În urmă cu o săptămână, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a fost audiat la Parchetul Tribunalului Bucureşti, în dosarul în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină. Vicepremierul a declarat, după audieri, că, la momentul accidentului, era „în timpul serviciului”, se întorcea „de la o instituţie a statului român” şi că, în întreaga sa activitate, nu a încălcat niciodată legea.

Gabriel Oprea, AUDIAT la Parchet în dosarul morţii poliţistului: „Nu am încălcat legea”

Datele anchetei deschise de procurori in cazul mortii politistului Bogdan Gigina, care deschidea coloana oficiala a vicepremierului Gabriel Oprea, releva pana in acest moment ca demnitarul ar fi avut o intalnire la SRI si se indrepta spre casa in momentul accidentului.

Ministerul Afacerilor Interne a trimis la Parchet un raport în legătură cu accidentul în care un poliţist din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea a murit. Documentul conţine componenţa coloanei oficiale, dar nu şi traseul de deplasare al acesteia.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal în cazul decesului polițistului Bogdan Gigină, sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă.

Polițistul Bogdan Gigină a decedat după ce, în seara zilei de 20 octombrie, a fost implicat într-un accident la intersecția Calea Plevnei cu bd. Știrbei Vodă.

Poliția Capitalei a anunțat ulterior că polițistul se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

„Polițistul Bogdan Cosmin Gigină se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în București, asigurând deplasarea în siguranță a coloanei oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic”, a precizat Poliția Capitalei.