SURSE: Greva din Educație s-ar putea încheia. Anunțul ar urma să fie făcut peste câteva ore

După aproape trei săptămâni de grevă generală în Educație, mișcarea de protest ar urma să se încheie, susțin surse politice. Joi ar urma să fie făcut un anunt oficial pe marginea acestui subiect.

07 iun. 2023, 21:26
SURSE: Greva din Educație s-ar putea încheia. Anunțul ar urma să fie făcut peste câteva ore

Mai mult informații pe marginea acestui subiect nu sunt cunoscute la această oră, mai precis cauzele care ar determina încheierea grevei: un angajament între liderii de sindicate și putere, fie oferirea majorărilor salariale solicitate de cadrele didactice.

Greva generală a debutat în data de 22 mai. Reprezentanții cadrelor didactice au solicitat majorarea salariilor, iar Guvernul nu a putut răspunde pozitiv.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla, de fapt, cu greva. Ieri, FSLI a declarat că 87% dintre profesori sunt în grevă, mai mulți ca niciodată.

„Comunicat de presă, 06.06.2023

!‼️Greva continuă: 86,93% dintre greviști continuă protestul!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispozițiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieșit că astăzi 6 iunie 2023, au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei.

Menționăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educației au fost raportate la totalul salariaților din învățământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflați în grevă.
Solicităm Guvernului reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învățământ.

PREŞEDINTE, Simion HANCESCU

PREȘEDINTE, Marius Ovidiu NISTOR”, au notat sindicaliștii, pe Facebook.

Mai mult, pentru vineri, la București, se anunță un mare miting la Cotroceni, cu 20.000 de participanți.

„Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția guvernului”, a declarat Nistor miercuri, 7 iunie, înaintea unei noi negocieri la Ministerul Educației.

„Așteptăm reacția Guvernului. (…) Am spus foarte clar ce vrem (…). Vrem garanții vizavi de grila de salarizare și bineînțeles salariul debutantului, care ar trebui să fie echivalent cu salariul mediu pe economie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanții, colegii noștri vor hotărî în cunoștință de cauză”, a mai comentat sindicalistul, potrivit EduPedu.