Iohannis a RESPINS numirea lui Mihai Fifor la Transporturi. Ponta: Şi Băsescu respingea, să-şi facă ambiţia

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri Decretul prin care se ia act de demisia lui Ioan Rus de la Ministerul Transporturilor şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului. De asemenea, Iohannis a respins propunerea de numire a lui Mihai Fifor în funcţia de ministru al Transporturilor, motivând că acesta nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării acestui domeniu complex. Fifor a fost propus la şefia Transporturilor de către premierul Victor Ponta. În replică, premierul Ponta a spus că decizia preşedintelui este "o ambiție". 

15 iul. 2015, 11:15

Klaus Iohannis consideră că Mihai Fifor, care a fost propus la Ministerul Transporturilor de premierul Victor Ponta, nu are expertiza şi experienţa managerială necesară acestei funcţii.

Citeşte şi: Ce spune Victor Ponta despre numirea noului ministru de la Transporturi

„Președintele României a transmis premierului, printr-o scrisoare, decizia de a respinge propunerea de numire a domnului Mihai-Viorel Fifor în funcția de ministru al Transporturilor, întrucât persoana nominalizată nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”, se precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. 

Totodată, şeful statului a cerut ca premierul să desemneze o altă persoană la şefia ministerului.

„Președintele a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care să întrunească condițiile necesare pentru a fi numită în funcția de membru al Guvernului”, se arată în comunicat.

În replică, premierul Victor Ponta a spus că va face o altă propunere pe care Klaus Iohannis va trebuie să o accepte.

M-am obişnuit cu chestia asta de la Traian Băsescu. Traian Băsescu respingea aşa ca să-şi facă ambiţia. A zis domnul preşedinte ieri că o să colaborăm instituţional şi azi îl respinge de domnul Fifor. Asta e. Experinţă? Vreţi să fim serioşi, domnul Iohannis este profesor de istorie. Că să poţi să apreciezi pe cineva trebuie să fi un specialist. Mă îndoiesc că domnul Iohannis e specialist în Transporturi.

CCR a spus că are voie să respingă o singură dată, deci orice altă propunere voi face trebuie să o accepte. Portofoliul de la Transporturi este al PSD. Mâine la Cex probabil că se va stabili cine va fi. Sincer nu credeam că ne întoarcem la vremea lui Traian Băsescu. Sunt chestii de ambiţie că altfel„, a spus Victor Ponta, înaintea şedinței Biroului Permanent Național al PSD. 

Premierul a amintit că liberalii l-au desemnat ministru al Transporturilor pe Ludovic Orban, fiind de părere că Fifor ar fi fost „de 100 de ori mai bun și mai cinstit” decât acesta.

Întrebat dacă s-a gândit deja la o altă propunere pentru acest portofoliu, Ponta a răspuns că nu el se gândește, ci conducerea PSD.

Totodată, premierul a precizat că nu a fost consultat de Klaus Iohannis înainte ca acesta să anunțe oficial respingerea lui Mihai Fifor. „Am aflat de la dumneavoastră”, le-a spus premierul jurnaliștilor.

Mihai Fifor este preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie, dar face parte şi din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, din iulie 2013. În februarie 2013 a fost ales membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Postul de ministru al transporturilor este vacant după ce Ioan Rus a demisionat în urma declaraţiilor sale referitoare la românii din străinătate.

Rus a declarat, la o emisiune tv, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate şi despre cât câştigă aceştia muncind în construcţii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că „de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”.