Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului. Sursele România TV transmit că liderul PSD i-a anunțat pe liderii Coaliției de Guvernare că își dă demisia din fruntea executivului. În același timp, conducerea PSD își va da demisia în bloc.
Marcel Ciolacu și-a arătat disponibilitatea să își dea demisia din funcția de premier al României și rămâne de văzut ce va face coaliția în continuare.
Conform acelorași surse, liderii PSD din conducerea centrală a partidului ar urmări o demisie în bloc pe motivul că au venit împreună cu Marcel Ciolacu și acum decontează împreună rezultatele slabe.
Premierul s-a întâlnit în această dimineață cu Ilie Bolojan și i-a spus președintelui interimar că „această coaliție nu mai are legitimitate”.
Într-o altă discuție cu liderii coaliției, Marcel Ciolacu i-a anunțat pe aceștia că va demisiona, în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc la ora 17.00, după o discuție cu liderii PSD, în care îi va informa despre decizia luată.
Ilie Bolojan i-ar fi cerut să aibă puțină răbdare și să aștepte să discute in extenso în coaliție, dar Marcel Ciolacu pare decis să demisioneze din funcția de premier.
În cadrul coaliției de guvernare deja se discută despre o variantă de premier interimar, care ar putea fi Cătălin Predoiu, actualul ministru de Interne.
Liderii PSD s-au întâlnit, luni, într-o ședință informală pentru a discuta ce se întâmplă cu Marcel Ciolacu după rezultatul alegerilor din 4 mai. A doua înfrângere a partidului în alegerile prezidențiale în doar șase luni a generat un val de nemulțumire la adresa președintelui PSD.
Citește și : Şedinţă cu scântei în Coaliţie: Marcel Ciolacu şi-a anunţat DEMISIA din funcţia de premier, ce scenarii se fac
„Ciolacu va pleca, știm cu toții asta. Faptul că își va da demisia nu este o surpriză, discuția este doar când o va face. Va pleca și din fruntea Guvernului și din fruntea PSD, nu mai poate rămâne”, au spus surse din conducerea PSD.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat luni că demisia, în primul rând de la partid, este o opțiune pentru Marcel Ciolacu având în vedere rezultatele la alegerile prezidențiale.
„Este momentul să ne abținem de la comentarii definitive la nici măcar jumătate de zi de când s-au închis urnele și să vedem ceea ce ar putea declanșa fiecare gest al nostru. Acum vorbim despre situația în care suntem după aceste alegeri, înainte neavând niciun pic de îndemn la analiză la ceea ce înseamnă acest act, până la urmă, de pedepsire a clasei politice. Suntem în această situație, vedem cum ieșim din ea. (…) Sigur că toți trebuie să ne facem o analiză și eu și toată echipa (de la PSD Buzău – n.r.).
Domnul Ciolacu și-o va face singur. Este o opțiune când ești într-o poziție în care ai rezultatele pe care le-am văzut aceea de a-ți da demisia. Domnul Ciolacu a mai făcut-o o dată”, a afirmat Romașcanu, la Digi 24.
Mihnea Costoiu este propunerea de preşedinte interimar al PSD în locul lui Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu este la al doilea mandat de premier. A fost numit prima dată în 15 iunie 2023, conform protocolului coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR. Protocolul prevedea preluarea funcției de prim-ministru după mandatul lui Nicolae Ciucă (PNL). Ciolacu – clasat pe locul 3 în primul tur al prezidențialelor din noiembrie 2024 – a fost numit în funcție după alegerile parlamentare din 2024, în 23 decembrie.
Principalele acte normative care reglementează procedurile în cazul demisiei prim-ministrului României sunt Constituția României și OUG 57 privind Codul Administrativ.
Primul pas este acela prin care prim-ministrul își anunță public demisia și o prezintă în scris președintelui României. Demisia devine irevocabilă din momentul în care președintele ia act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Președintele României ia act de demisia prim-ministrului printr-un decret prezidențial.
Preşedintele României va desemna, prin decret prezidențial, un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile premierului, până la formarea noului Guvern. Acesta va îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea unui nou Guvern. Perioada de interimat poate dura cel mult 45 de zile, timp în care trebuie format un nou Guvern. Guvernul interimar poate emite doar acte privind administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.