SURSE Ofiţeri ai trupelor de elită britanice SAS ar fi antrenat militari ucraineni în folosirea armamentului de ultimă generaţie

Aceste antrenamente marchează prima dată când forţele britanice SAS oferă instrucţie ucrainenilor, de când preşedintele Vladimir Putin a cerut invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.

18 apr. 2022, 17:21
SURSE Ofiţeri ai trupelor de elită britanice SAS ar fi antrenat militari ucraineni în folosirea armamentului de ultimă generaţie

Doi militari din batalioane diferite din Ucraina au declarat pentru The Times că forţele speciale britanice SAS au antrenat militarii ucraineni de două ori în ultimele două săptămâni.

Militarii britanici au fost prezenţi în Ucraina încă de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, însă au fost retraşi oficial în februarie. Informaţiile privind implicarea britanicilor în acest conflict apar după ce o televiziune de stat rusă a avertizat că implicarea Occidentului în acest război reprezintă începutul celui de-al treilea război mondial.

The Times scrie că reporterii săi au vorbit cu doi comandanţi ucraineni – Yurii Mironenko şi un comandant al forţelor speciale ucrainene, identificat cu numele „Skiff”. Mironenko a spus că noii recruţi din batalionul său, staţionaţi în Oblon, au fost antrenaţi de trupele SAS în folosirea rachetelor NLAW.

Citeşte şi: Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să includă Rusia pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul

De la începutul războiului, Kievul a primit peste 3.600 de rachete NLAW de la UK. Deşi acestea sunt relativ uşor de folosit, Mikonenko a declarat că instrucţia trupelor ucrainene este esenţială, având în vedere că mulţi oameni s-au alăturat rezistenţei ucrainene de la începutul războiului şi nu au fost antrenaţi în folosirea lansatoarelor de rachete, înainte ca britanicii să fie retraşi din ţară.

Potrivit acestuia, militarii ucraineni care nu au apucat să fie antrenaţi de britanici au fost nevoiţi să intre pe YouTube să înveţe cum să folosească rachetele NLAW.

Ministerul Britanic al Apărării a refuzat să confirme informaţiile, susţinând că nu comentează activităţile forţelor speciale, potrivit Monitorulapararii.

În Ucraina se mai află, de asemenea, foşti soldaţi britanici, infanterişti şi forţe speciale, care antrenează voluntarii din armata ucraineană.

Cu toate acestea, cei doi militari ucraineni susţin că antrenamentele primite pentru folosirea rachetelor NLAW au fost făcute de militari britanici în activitate.

Citeşte şi: Rusia acuză direct România că a trimis mercenari în Ucraina