Suspansul persistă privind criza din Ucraina. Întâlnirea dintre Antony Blinken şi Serghei Lavrov, amânată pentru săptămâna viitoare

Administraţia SUA a anunţat că întâlnirea dintre secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va avea loc săptămâna viitoare.

18 feb. 2022, 23:50
Suspansul persistă privind criza din Ucraina. Întâlnirea dintre Antony Blinken şi Serghei Lavrov, amânată pentru săptămâna viitoare

Antony Blinken şi Serghei Lavrov vor discuta despre garanţiile de securitate solicitate de Rusia.

„Secretarul de Stat american a acceptat invitaţia de a avea o întâlnire sau de a discuta cu ministrul Serghei Lavrov miercurea viitoare şi, categoric, continuăm evaluarea” răspunsului Rusiei la propunerile privind garanţii de securitate, a declarat vineri seară, într-o conferinţă de presă, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, conform Mediafax.

Citeşte şi: Nouă demonstraţie de forţă a Rusiei. Putin participă sâmbătă la exerciţiile nucleare cu rachete balistice şi de croazieră

De cealaltă parte, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a precizat că că este interesat de o nouă întrevedere cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, pentru continuarea negocierilor Rusia-SUA pe tema garanţiilor de securitate.

„Secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi cu mine am convenit că el va fi pregătit să ne întâlnim după ce Rusia a trimis documentul şi după ce Washingtonul se va familiariza cu viziunea noastră asupra situaţiei. Suntem amândoi interesaţi de acest lucru. Acest lucru este în conformitate cu interesele şi planurile noastre”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Criza din Ucraina: Rusia a transferat 10 bombardiere Suhoi Su-24 din peninsula Crimeea

De altfel, Blinken a propus joi organizarea unei întâlniri cu Serghei Lavrov, în oraşul Geneva din Elveţia, pentru a continua eforturile diplomatice în vederea evitării unui conflict militar în Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a afirmat vineri că Rusia este pregătită să continue negocierile cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică pe tema garanţiilor de securitate în Europa, dar a insistat pentru oprirea extinderii NATO şi pentru revenirea la arhitectura de securitate din anul 1997.

„Rusia este pregătită să urmeze direcţia negocierilor, cu condiţia ca toate problemele să fie analizate integral, fără a fi separate principalele propuneri ale noastre. Obţinerea garanţiilor reprezintă o prioritate absolută pentru Rusia”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Mai mult, Rusia a transmis joi Statelor Unite răspunsul privind garanţiile de securitate, exprimând nemulţumire faţă de propunerile Washingtonului şi insistând pentru oprirea extinderii NATO şi pentru stabilirea unor măsuri de control al armamentului.

Citeşte şi: Vladimir Putin ameninţă România şi cere retragerea trupelor NATO din Europa de Est. Negocieri dure cu SUA