Suspecţi arestaţi în două ţări, într-o operaţiune antiteroristă comună

Patru bărbați suspectați de recrutare pe internet în favoarea organizației jihadiste Statul Islamic (SI) au fost arestați, marți, în Maroc și Spania într-o operațiune antiteroristă comună, au indicat surse oficiale de la Madrid.

05 dec. 2017, 15:38
Suspecţi arestaţi în două ţări, într-o operaţiune antiteroristă comună

Poliția marocană a efectuat o arestare la Tanger, în nordul Marocului, în timp ce în Spania poliția a arestat trei suspecți la Figueras, Girona (ambele în Catalonia) și în localitatea Parla, din apropiere de Madrid.

Potrivit Ministerului de Interne spaniol, această operațiune a permis ‘neutralizarea unei amenințări grave’.

Suspectul marocan de la Tanger este considerat membru al SI responsabil pentru propagandă, iar cel arestat la Parla, un marocan în vârstă de 44 de ani naturalizat spaniol, era în curs de ‘radicalizare avansată’ și căuta complici pentru a comite un ‘act violent’, informează Agerpres.

Ceilalți doi suspecți, doi frați marocani cu vârste de 30, respectiv 31 de ani, desfășurau o ‘propagandă virală cu utilizarea masivă a rețelelor de socializare online’, piratând conturi, au precizat autoritățile spaniole.

Citeşte şi Bombardiere ruse au lansat atacuri asupra poziţiilor ocupate de militanţii reţelei Stat Islamic

Toți cei arestați sunt suspectați de înrolare voluntară în rândurile SI, de ‘propagandă și glorificare a crimelor barbare’ comise de combatanții jihadiști și de incitare la desfășurarea unor operațiuni teroriste, a menționat la rândul său Ministerul de Interne marocan.

Această operațiune antiteroristă comună a survenit la aproape patru luni de la dublul atentat de la Barcelona și din stațiunea catalană Cambrils, soldat cu 16 morți și 125 de răniți, în 17 și 18 august. Marocul a fost, la rândul său, ținta unor atacuri teroriste în 2003 (45 morți la Casablanca) și în 2011 (17 morți la Marrakech).