SUSPENDAREA lui Traian Băsescu. Dragnea: „Se poate lua oricând în calcul”. Nicolicea: „Sunt două posibilităţi”

O nouă suspendare a lui Traian Băsescu, idee lansată de Călin Popescu Tăriceanu, nu este respinsă de social-democraţi. Liviu Dragnea spune că suspendarea şefului statului poate fi luată în calcul oricând, dar trebuie şi "o abordare pragmatică". Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, susţine că, juridic, sunt două căi prin care Băsescu poate fi suspendat.

05 sept. 2014, 09:49
SUSPENDAREA lui Traian Băsescu. Dragnea: „Se poate lua oricând în calcul”. Nicolicea: „Sunt două posibilităţi”

Liviu Dragnea a declarat, vineri, că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu se poate lua oricând în calcul.

”Suspendarea lui Traian Băsescu se poate lua în calcul oricând, în orice zi, în orice oră, în orice secundă, pentru că el şi când respiră încalcă Constituţia. Dar nu ştiu dacă se pune problema acum, pentru că trebuie să ai o abordare pragmatică, până la urmă. Şi vă spun eu care am condus campania referendumului în 2012 şi am primit şi ‘un premiu’ pentru această activitate. Cu actuala legislaţie privind referendumul este destul de dificil. Dar să vedem ce mai face în continuare”, a spus Liviu Dragnea.

CITEŞTE ŞI Tăriceanu cere din nou SUSPENDAREA lui Băsescu: Comportamentul lui, în contradicţie cu interesul naţional

Social-democratul Eugen Nicolicea a explicat cum poate fi pusă în practică suspendarea lui Traian Băsescu.

Există două posibilităţi pentru a-l suspenda pe Traian Băsescu: una prin votul deputaţilor şi senatorilor, care trebuie să fie urmată automat de un referendum, şi una care derivă din punerea sub acuzare a preşedintelui pentru înaltă trădare şi această perioadă de suspendare durează până la terminarea judecăţii la ICCJ”, a declarat Nicolicea, la România TV.

Întrebat dacă soluţia suspendării în Parlament este viabilă, Nicolicea a precizat că numărul de voturi necesar există, dar se poate merge pe această soluţie doar dacă Traian Băsescu încalcă grav Constituţia.

Nicolicea a adăugat că trebuie ţinut cont şi de faptul că, în maxim 30 de zile de la suspendare, ar urma să fie organizat referendumul de demitere, care poate fi validat doar dacă prezenţa la vot este de jumătate plus unu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, la România TV, că modul în care a acţionat preşedintele Traian Băsescu în chestiunea legată de desemnarea comisarului european din partea României impune suspendarea sa din funcţie. Tăriceanu intenţionează să discute această chestiune cu partidele reprezentate în Parlament.

Suntem într-o succesiune extrem de rapidă a unor acţiuni ale preşedintelui şi mă gândesc foarte serios dacă nu este nevoie de suspendarea din funcţie a preşedintelui şi convocarea referendumului de demitere chiar dacă mai sunt doar trei luni de mandat(…) Comportamentul său intră în contradicţie cu interesul naţional”, a motivat Tăriceanu.
 
Premierul Victor Ponta a comentat o posibilă suspendare a lui Băsescu, spunând nu are pregătit un răspuns în acest sens pentru a nu da apă la moară ‘propagandei băsiste’.

Dar sunt convins că dacă domnul Tăriceanu va face o asemenea propunere, va veni şi cu argumentele necesare. Nu vreau să spun mai mult pentru că nu vreau să dau apă la moară propagandei băsiste’, a precizat  premierul.

 
 
Ponta a arătat însă că, în cea mai rea variantă, actualul şef al statului va sta la Palatul Cotroceni până pe 22 decembrie 2014.

Nici vorbă, pentru că nu vom mai accepta şi nu are cum să mai dea Traian Băsescu o lovitură de stat. A dat o dată o lovitură de stat atunci când a fost demis de popor şi a rămas. Ok, a fost acoperit de Curtea Constituţională. În cea mai rea variantă ultima zi în care Traian Băsescu va sta la Cotroceni este 22 decembrie (…) În cea mai rea variantă pentru România va rămâne în funcţie până pe 22 decembrie anul acesta‘, a declarat premierul la Antena 3, întrebat cum vede scenariul ca Traian Băsescu să-şi prelungească mandatul de preşedinte sub pretextul agravării situaţiei din Ucraina.