Suspiciuni de fraude la fondurile private de pensii. Percheziţii de amploare la BRD Pensii în Bucureşti şi în alte 12 judeţe. Prejudiciul e uriaş!

Polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1 au efectuat percheziţii, joi, la mai multe adrese din București și alte județe pentru o cauză penală privind săvârşirea infracțiunii de delapidare. În luna mai, Economica.net relata că ASF a descoperit că directorul administratorului BRD Pensii a fost sancționat cu amendă și retragerea aprobării pentru că măsluia contabilitatea societății.

30 iun. 2022, 09:00
Suspiciuni de fraude la fondurile private de pensii. Percheziţii de amploare la BRD Pensii în Bucureşti şi în alte 12 judeţe. Prejudiciul e uriaş!

Anchetatorii au suspiciuni privind comiterea de fraude la fondurile private de pensii. Prejudiciul estimat se ridică la aproape 22 de milioane de lei. Surse din rândul anchetatorilor susţin că este vizată BRD Pensii, iar acuzația este de delapidare la fondul de pensii private, conform Economica.net.

Citeşte şi: Raluca Turcan: „Pensiile speciale nu au un impact mare, aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an. Avem jalon în PNRR ca legea pensiilor să fie gata până la sfârşitul anului”

„Astăzi, 30 iunie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pune în aplicare 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracțiunii de delapidare.

În fapt, la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unități bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei.

În urma probatorului administrat a reieșit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, fapte ce au fost reținute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajați din cadrul unei unității bancare și mai multe persoane juridice.

Astfel, s-a reținut că în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a 7 persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii.

Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive.

Acțiunea beneficiază de sprijinul mai multor subunității de poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului, precum și din partea inspectoratelor de poliţie ale județelor Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea, Argeș și Gorj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române”, informează Poliția Capitalei.

Suspiciuni de fraude la fondurile private de pensii. Reacţia BRD Pensii

Activitatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP) se desfăşoară în mod normal, acţionarii companiei acoperind suma care face obiectul investigaţiilor, iar deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3 nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel, precizează reprezentanţii companiei, potrivit Agerpres.

„Aşa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a Directorului General. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător. Acţionarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal”, se menţionează în comunicat.

Sursa citată precizează, totodată, că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.

„Menţionăm, de asemenea, că SAFPP şi BRD Groupe Societe Generale sunt două entităţi juridice diferite şi niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situaţie”, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: Mai mulţi bani la Pilonul 2 de pensii. Deputaţii au aprobat majorarea contribuţiei. Verifică aici câţi bani ai strâns în cont