Sute de mii de oameni au intentat proces pentru taxa auto. Majoritatea au câştigat în faţa instanţei

Peste 500.000 de persoane din toată ţara au intentat, începând din 2008, procese pentru a nu plăti sau pentru a li se restitui taxa auto. Circa 200.000 de dosare au fost soluţionate favorabil până în prezent.

22 ian. 2013, 17:28
Sute de mii de oameni au intentat proces pentru taxa auto. Majoritatea au câştigat în faţa instanţei

Avocatul Daniela Gogonea, colaborator al C.A. Coltuc din Bucureşti, a declarat că pe rolul instanţelor din ţară se află, în prezent, din 2012 şi 2013, peste 300.000 de dosare având ca obiect recuperarea taxei auto pătite sau evitarea plăţii.

Gogonea a precizat că, în majoritatea cazurilor, reclamanţii au câştig de cauză. Judeţele unde cele mai multe dosare – peste 90% – primesc soluţii favorabile reclamanţilor sunt Bistriţa-Năsăud, Bihor, Caraş-Severin şi Dolj. La polul opus se află judeţul Argeş, unde între 75% şi 80% dintre dosare sunt soluţionate favorabil, a mai spus avocatul.

Daniela Gogonea a mai precizat că durata medie a proceselor variază de la judeţ la judeţ, fiind de aproximativ şase luni în Caraş-Severin, între 12 şi 14 luni în Bihor şi Bistriţa, unde tribunalele sunt mai aglomerate, şi între 18 şi 24 de luni la Bucureşti, cu posibilitatea de a face cerere pentru preschimbarea termenului şi a se reduce perioada la şase luni.

Taxa de primă înmatriculare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon, a fost introdusă la 1 ianuarie 2007, fiind înlocuită, de la 1 iulie 2008 cu taxa de poluare auto ce prevedea niveluri de până la trei ori mai mici pentru unele maşini vechi, dar mai mari la cele noi.

În 2011, cuantumul taxei auto a fost majorat în medie cu 45-50%, dar cu o creştere dublă sau aproape triplă pentru vehicule poluante.

Pe de altă parte, în 2011, Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a hotărât că taxa auto încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.

Punctul de vedere al Curţii a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judecă un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală. Magistraţii sibieni au vrut să afle de la CEJ dacă taxa contravine sau nu legislaţiei europene.

Curtea a precizat că procesul judecat de Tribunalul Sibiu a fost intentat de un român pe nume Tatu, care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania, cu preţul de 6.600 de lei. Vehiculul avea o capacitate cilindrică de 2.155 de centimetri cubi şi standard de poluare Euro 2, fiind fabricat în 1997, an în care a şi fost înscris în Germania.

Pentru a-şi putea înmatricula maşina în România, bărbatul a trebuit să plătească o taxă de poluare de 7.595 de lei. Întrucât a considerat că taxa este contrară normelor europene, bărbatul a căutat să-şi recupereze banii. El şi-a susţinut acţiunea în instanţă prin aceea că taxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în România şi revândute.

Astfel, Guvernul a redus taxa cu până la 25% şi a mai introdus o taxă de primă vânzare pentru maşinile aduse în ţară înainte de 1 ianuarie 2007 sau după această dată şi pentru care nu a fost achitată taxa auto.

În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, Guvernul a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

În luna octombrie 2012, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu 2013, precizând ulterior că taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un „timbru de mediu” pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice.

În şedinţa de Guvern din 16 ianuarie, ministrul Mediului Rovana Plumb a prezentat o propunere pentru aplicarea noii taxe, numită timbru de mediu. Acesta ar urma să fie aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri şi stabilit luând în calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30% ca în prezent, cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 urmând să scadă comparativ cu valorile actuale.

Plata pentru timbrul de mediu va fi efectuată o singură dată pe toată durata de funcţionare a maşinii, indiferent de câte ori aceasta va fi vândută ulterior.

Timbrul de mediu va fi aplicat numai maşinilor tip M1 (destinate transportului de persoane care au, în afara scaunului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune), nu şi celorlalte tipuri de vehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, pentru care va fi achitată în continuare actuala taxă auto.