Sute de mii de români din Marea Britanie sunt îngrijoraţi: ar putea fi un Brexit fără acord

Negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat că nu este optimist în privinţa şanselor de a se evita scenariul unui Brexit fără acord, deoarece Bruxelles-ul nu poate răspunde solicitărilor Londrei privind eliminarea plasei de siguranţă (clauza de backstop) din acordul de retragere al Marii Britanii din blocul comunitar, informează Reuters.

01 sept. 2019, 11:14
Sute de mii de români din Marea Britanie sunt îngrijoraţi: ar putea fi un Brexit fără acord

Într-un articolul publicat pe prima pagină a ziarului britanic Sunday Telegraph, Barnier scrie că aşa numita plasă de siguranţă trebuie păstrată pentru a proteja integritatea pieţei unice a UE, asigurând în acelaşi timp o graniţă deschisă Irlandei, informeaază agerpres.ro.

„Nu sunt optimist în privinţa evitării unui scenariu fără acord, dar va trebui ca toţi să continuăm să lucrăm cu hotărâre”, a declarat Barnier.

„Plasa de siguranţă reprezintă nivelul maxim de flexibilitate pe care UE îl poate oferi unui stat ne-membru”, a mai spus oficialul european.

Citeşte şi Mii de oameni protestează în Marea Britanie, împotriva deciziei lui Boris Johnson de a suspenda parlamentul: „Opriţi lovitura de stat!”

Premierul Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din UE, cu sau fără acord, pe 31 octombrie. Parlamentarii din opoziţie intenţionează să acţioneze săptămâna viitoare pentru a evita o ieşire fără acord.

În acelaşi ziar britanic, adjunctul de facto al premierului, Michael Gove, a declarat că eliminarea opţiunii unui Brexit fără acord pe 31 octombrie ar diminua „şansele asigurării unor schimbări” ale acordului privind Brexitul ce i-ar permite să obţină aprobarea parlamentului de la Londra.


loading...