Sute de „nevăzători”, șoferi într-un județ din România. Țara noastră este pe primul loc la decesele în accidente auto din UE

Sute de oameni dintr-un oraș din România au certificate de handicap, ca nevăzători, dar au și permis de conducere pe care îl și folosesc pe drumurile publice.

15 ian. 2024, 21:14
Sute de „nevăzători”, șoferi într-un județ din România. Țara noastră este pe primul loc la decesele în accidente auto din UE
Sute de „nevăzători”, șoferi într-un județ din România. Țara noastră este pe primul loc la decesele în accidente auto din UE

Se întâmplă în județul Gorj, unde aproape 200 de oameni au certificate de handicap, fiind socotiți ca nevăzători, dar și ca șoferi, circulând pe drumurile publice ca fiind nevăzători.

Citește și: „Orbii” cu certificate false din Perinei riscă să rămână fără pensiile de nevăzător. Autorităţile iau la control toţi sătenii

Sute de „nevăzători”, șoferi într-un județ din România

Situația alarmantă l-a șocat pe prefectul județului Iulian Popescu, care a și făcut sesizări spre insistuțiile abilitate pentru a rezolva acest fenomen periculos.

„În urma unor verificări, am obținut informații că 170 de persoane din Gorj dețin permise de conducere și certificate cu grad de handicap pe categorii de nevăzători ce nu le-ar permite conducerea unui automobil. Este imposibil așa ceva! Am sesizat instituțiile abilitate și vor fi făcute anchete pentru a se constata dacă dețin permisele în mod legal sau certificatele de handicap au fost emise în mod corect. Au fost trimise sesizări în vederea efectuării de verificări la Poliție, Direcția Generală de Anticorupție și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj”, a declarat prefectul, potrivit publicației adevărul.ro.

Acesta mai spune că trebuie făcute verificări suplimentare pentru a afla în ce contexte au fost emise certificatele de handicap, precum și data eliberării permiselor auto.

„În prezent se fac verificări suplimentare, ca să coroborăm data când a beneficiat prima dată de certificat de handicap și ultima dată la care a fost înregistrată o acțiune pe ceea ce înseamnă permis auto, adică reînnoire sau primirea permisului auto, deoarece de aici poate să rezulte mai multe spețe. Contează foarte mult ce a fost mai întâi: permisul auto sau certificatul de handicap”, a mai spus Iulian Popescu.

Acesta susține că „dacă un cetățean este declarat inapt și are un grad de handicap pe lipsa capacității vizuale, atunci trebuie anulat permisul. Altfel, lucrurile sunt în sfera penală”.

În același județ, un medic, o asistentă și o femeie de serviciu sunt cercetați pentru că se ocupau de dosare fictive de pensionări, în schimbul unor sume importante de bani. În dosar mai este implicat și un medic oftalmolog care, în perioada 16 august 2022 – 31 august 2023, a întocmit în fals referate de specialitate şi a aplicat în fals parafa şi semnătura pe fişe medicale, în schimbul șpăgilor.

„S-a mai reţinut că prin referatele medicale întocmite în fals, precum şi prin parafele aplicate în fals pe fişele medicale, pentru mai multe persoane, suspecta a determinat funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj S.P.C.R.P.C.I.V. Gorj şi comisiei de evaluare a persoanelor adulte în grad de handicap din cadrul Consiliului Judeţean Gorj să emită în fals, fără vinovăţie, certificate de încadrare în grad de handicap, decizii de pensionare şi permise de conducere”, precizează procurorii.

România ocupă primul loc în Europa la numărul morților pe șosele. Viteza, drumurile proaste, consumul de droguri și alcool la volan sunt cele mai frecvente cauze. Potrivit statisticilor, cinci români își pierd viața zilnic în accidente rutiere.

Citește și: Satul din Moldova plin de orbi. Schema prin care sătenii şi-au asigurat ajutor de handicap şi cum a scăpat de răspundere doctorul care le-a semnat certificatele