Sute de persoane au participat la un miting împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui

Câteva sute de persoane au participat miercuri după-amiaza, în Piata Mihai Viteazul din centrul Craiovei, la un miting organizat de Platforma Civică anti-Kozlodui, împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui din Bulgaria, cu o zi înainte de împlinirea a 32 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl.

25 apr. 2018, 18:58
Sute de persoane au participat la un miting împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui

Avocatul Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj şi co-fondator al Platformei Civice anti-Kozlodui, a afirmat că reprezentanţii mai multor primării din Dolj au trimis mesaje de susţinere, însă ar fi fost nevoie de prezenţa lor la miting, pentru că sunt comunităţi importante, circa 20-30, afectate de această acţiune.

„Noi avem câteva bibliorafturi pe acest subiect. Nu vrem să panicăm pe nimeni, iar dacă cumva greşim – şi ar fi bine să greşim toţi cei care suntem aici – şi nu avem date corecte, nu ar fi bine ca autorităţile să vină în spaţiul public şi să spună acest lucru? Eu cred că da. Până când nu vor spune că greşim sau că vor face nişte proiecte, nu vom renunţa. BERD poate investi şi în România şi în alte proiecte, nu numai la Kozlodui. Acolo problema este de profitabilitate, pentru că statul bulgar exportă 75% din energia respectivă, deci nu este o chestiune de strategie vitală a statului bulgar, ci pur şi simplu ei fac bani pe seama sănătăţii noastre şi a generaţiilor viitoare”, a spus Săuleanu.

Conf.univ.dr. Luminiţa Simoiu, inginer chimist, a afirmat că demersul anti-Kozlodui a fost iniţiat în 2016, pentru că cetăţenii au dreptul să se opună obiectivelor economice care le pun viaţa în pericol, iar centralele nucleare şi depozitele radioactive sunt pe primul loc pe această listă.

„ISU Dolj ne-a prezentat o situaţie reală şi tristă şi ţin să le mulţumesc: Craiova deţine adăposturi antinucleare în cazul unui accident nuclear doar pentru circa 19% din populaţie. Mijloacele de avertizare în cazul unui accident nuclear eficiente, moderne sunt numai pentru circa 50% din populaţie. Acelaşi lucru se întâmplă şi la nivelul judeţului Dolj. Predau o disciplină care are legătură cu acest subiect – chimia fizica proceselor biologice – şi vreau să spun că populaţia trebuie să cunoască dinainte ce se întâmplă pentru că este important să se administreze iodură de potasiu, care este trebuie administrată în cazul unui accident nuclear în prima oră de la producerea acestuia. La nivelul judeţului Dolj, unde suntem aproape de o centrală nucleară care poate sări oricând în aer, iodura de potasiu nu există. Iodura de potasiu este foarte importantă pentru glanda tiroidă care trebuie să se satureze cu iod neradioactiv şi să nu absoarbă iodul radioactiv”, a spus Simoiu.

Aceasta a mai precizat că în Dolj, în cazul unui accident nuclear, posibilitatea de apărare a cetăţenilor este inexistentă, ceea ce este foarte dramatic.

Preşedintele Federaţiei Sindicale Forţa Legii, Ringo Dămureanu, care cunoaşte foarte bine zona Bechet unde a copilărit, a subliniat că toate autorităţile locale şi judeţene din Dolj au participat miercuri la Consiliul Judeţean la o dezbatere pe tema viitorului economiei locale, însă la miting nu a venit niciunul.

„Întrebarea este: vedem această economie cu oameni sau fără oameni? Ne mai interesează ca această economie locală să se implementeze în prezenţa noastră sau nu? Problema este că în zona din care eu provin şi în care am copilărit, lucrurile sunt foarte triste. (…) Dacă o să ajungeţi în zonă şi o să vedeţi grădina unui ţăran, toate plantele sunt mănite, sunt negre, cresc roşiile frumuşele până la un moment dat când dintr-o dată cade o ploaie acidă şi o parte din roşie se înnegreşte. Animalele pasc iarba contaminată, iar dacă vă uitaţi în gura copilaşilor, majoritatea au dinţii negri, căzuţi, tineri şi adulţii mor în principal de cancer. Există străzi întregi pe care abia dacă mai există câte un bărbat trecut de 40 de ani. Acesta este tabloul. Dincoace, politicienii ne vor vinde promisiuni, pentru că aceasta nu este o temă electorală, pentru că pentru ei viitorul nostru şi al urmaşilor noştri nu este foarte interesant. Sunt mai interesante aspectele financiare: cine şi de unde câştigă şi fiţi sigură că copiii lor nu cresc acolo de unde vorbim noi, aşa cum cresc ai noştri”, a spus Ringo Dămureanu.

Mitingul organizat de Acţiunea pentru Renaşterea Craiovei (ARC), Asociaţia C.R.O.N.O, Asociaţia Civică pentru Viaţă şi Pro Democraţia Club Craiova, cele patru ONG-uri locale membre ale Platformei Civice, face parte dintr-o campanie mai amplă de informare a craiovenilor cu privire la riscurile generate centrala nucleară şi de megadepozitul de deşeuri radioactive. Lucrările la megadepozitul de deşeuri nucleare de lânga Kozlodui, situat la doar 60 de kilometri de Craiova, au demarat în vara anului trecut.

„350.000 de tone de deşeuri radioactive ameninţă dreptul generaţiilor viitoare la o viaţă sănătoasă. Pericolului reprezentat de acest depozit i se adaugă cel reprezentat de centrala nucleara, în contextul în care statul bulgar prelungeşte, fără consultări cu România, durata de funcţionare a reactoarelor nucleare vechi de 30 de ani. Planul este ca acestea sa opereze încă 30 de ani, iar Craiova se află în zona de risc în cazul unui accident nuclear. Experţi germani atenţionau într-un studiu din 2015, după efectuarea unor teste de rezistenţă la nivel european ca urmare a accidentului de la Fukushima, că reactoarele de la Kozlodui reprezintă un real pericol şi trebuie oprite: „Termenele limită vagi şi lipsite de credibilitate pentru finalizarea testelor de siguranţă transformă mărirea capacităţii unităţii nucleare de la Kozlodui şi extinderea duratei de viaţă a reactoarelor într-un risc nuclear inacceptabil de mare. Îmbătrânirea materialelor devine o problema de siguranţă şi pericol pentru reactoare, în special din cauza lipsei unei culturi a siguranţei nucleare adecvate (…) Insistăm ca organismele de control să diminueze capacitatea de operare a unităţii şi să închidă reactoarele”, spuneau Oda Becker şi Patricia Lorenz în „4 ani dupa Fukushima: Sunt centralele nucleare mai sigure?”, susţin organizatorii mitingului de la Craiova.

Participanţii au purtat pancarte pe care se putea citi: „Vrem referendum local cu mesaj naţional!”, „Radiaţiile nucleare ucid şi creează monştri”, „Kozlodui, un nou Cernobîl”, „Stop Nuclear Power”, „SOS, d-le Iohannis! Craiova vrea referendum, aleşii locali ne refuză”, „No Nuclear Risk”, „Atenţie! Noul reactor de la Kozlodui este model Cernobîl!”.