Sute de persoane trebuie evacuate din Alep pentru a primi îngrijire medicală

Situația este disperată în cartierele din estul orașului sirian Alep, unde sute de oameni au nevoie să fie evacuați din motive medicale și unde rațiile alimentare disponibile nu acoperă necesitățile decât a un sfert din populație, potrivit ONU.

29 sept. 2016, 18:27
Sute de persoane trebuie evacuate din Alep pentru a primi îngrijire medicală

‘Pentru noi, prioritară este situația medicală extrem de îngrijorătoare’ din partea de est a orașului, aflată sub controlul rebelilor, a declarat adjunctul trimisului special al ONU în Siria, Ramzy Ezzeldin Ramzy, în timpul unui briefing de presă susținut la Geneva.

‘Trebuie organizate de urgență evacuări medicale’, a adăugat Ramzy Ezzeldin Ramzy, subliniind că, ‘fără îndoială, sute de oameni’ au nevoie să fie evacuați de urgență din oraș. ‘În jur de 600 de persoane rănite nu pot primi îngrijiri medicale’ din cauza lipsei de personal sau de material adecvat, a spus el.

Potrivit lui Ramzy, stocurile medicale s-au redus considerabil și mai sunt doar în jur de 35 de medici în cartierele de est, unde locuiesc circa 250.000 de persoane, supuse, de la începutul lui septembrie, unor asalturi din partea forțelor guvernamentale, susținute de aliatul lor rus.

Citeşte şi Armata SUA: Coaliţia internaţională a ucis 18 lideri ai Statului Islamic

Aceste comentarii intervin a doua zi după bombardamentele asupra a doua cele mai mari spitale din partea rebelă a orașului Alep, atac calificat drept ‘crimă de război’ de către secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Ramzy a dezvăluit, de asemenea, că ‘stocurile alimentare scad’, în condițiile în care numeroase brutării sunt închise și au rămas doar 14.000 de rații alimentare.

Fiecare din aceste rații poate hrăni 5 persoane, adică 70.000 în total, adică doar un sfert din populația acestor cartiere, potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), agenție a ONU.