PROTESTE ale STUDENŢILOR în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării

Mii de studenţi au protestat miercuri în Capitală şi în marile oraşe din ţară, ei cerând, printre altele, alocarea a 6 % din PIB pentru Educaţie. Aceştia au scandat "Voi daţi afară tinerii din ţară", "Vrem să învăţăm şi nu să emigrăm", "Fără educaţie moare orice naţie". O delegaţie de nouă studenţi din rândul celor care au protestat miercuri în Capitală, în faţa sediului Ministerului Educaţiei, a fost invitată la discuţii de ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu.

13 nov. 2013, 15:38
PROTESTE ale STUDENŢILOR în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării

După ce au protestat timp de câteva minute în faţa Guvernului, blocând circulaţia pe Şoseaua Kiseleff, sutele de studenţi au plecat în marş spre sediul Ministerului Educaţiei, situat pe strada G-ral Berthelot. Studenţii au scandat „Minciunile se plătesc”, „Studenţii în stradă ies”, „Educaţia salvează naţia”, „Fără educaţie moare orice naţie”, „Elevii sunt cu noi”, „Minciunile din guvern ne-au dus la sapă de lemn”.

Aceştia au avut bannere şi pancarte pe care scria: „6, vin studenţii”, „Şi noi creştem odată cu procentul”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi”, „Vrem cămine, nu ruine”, „6% PIBune”, „6% pentru Educaţie”, „Educaţia salvează naţia”, „Vrem cultură 6%”.

Principalele revendicări ale studenţilor se referă la alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi creşterea finanţării de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, creşterea subvenţiei cămine-cantine cu 30%, creşterea fondului de burse, investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră.

CITEŞTE ŞI TRAFIC RESTRICŢIONAT în Capitală. Organizaţiile studenţeşti organizează mitinguri

Ministrul, aflat în sediul instituţiei, a susţinut mai întâi o declaraţie de presă, după care a invitat înăuntru un grup de reprezentanţi ai manifestanţilor. În declaraţia de presă, Mihnea Costoiu i-a asigurat pe studenţi că Ministerul Educaţiei depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor.

„În calitate de fost student şi rector al unei importante universităţi din România, înţeleg revendicările studenţilor şi doresc să îi asigur pe toţi studenţii că Ministerul Educaţiei Naţionale depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor, precum şi pentru asigurarea accesului la un proces educaţional de cât mai bună calitate, în limitele constrângerilor bugetare cu care România se confruntă în prezent. După ani de zile în care atât sindicatele, cât şi organizaţiile studenţeşti au fost marginalizate şi ignorate de guvernanţi, am demarat un program de consultare, negociere şi comunicare transparentă, tocmai pentru că ştim că nicio politică publică nu poate fi realizată fără consultarea beneficiarilor ei sau a personalului care o va aplica”, a spus Costoiu.

Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Dragoş, a declarat, la ieşirea de la discuţiile purtate în sediul Ministerului Educaţiei, că ministrul Costoiu le-ar fi spus că bugetul Educaţiei va creşte anul viitor cu „aproximativ 0,5-0,6% din PIB” faţă de cel din 2013, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Mihai Dragoş, ministrul Costoiu le-ar mai fi spus reprezentanţilor ANOSR că se poartă negocieri cu Ministerul de Finanţe pentru o majorare cu mai mult de 0,5% din PIB, care să se regăsească în forma finală a bugetului pe 2014.

Liderul ANOSR a adăugat că studenţilor li s-a promis şi o creştere de 5% a subvenţiei cămine-cantine.