Tabloul care a fost vândut cu 43,84 milioane de dolari

Două dreptunghiuri albastre separate de o linie bleu. Este tabloul de 43,84 milioane de dolari. 

15 mai 2013, 11:02
Tabloul care a fost vândut cu 43,84 milioane de dolari

Un tablou al pictorului american Barnett Newman, reprezentant de seamă al expresionismului abstract, a fost vândut cu preţul record de 43,84 milioane de dolari, marţi, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la New York, informează AFP, citat de Mediafax.

Tabloul „Onement VI”, care prezintă două dreptunghiuri de un albastru vibrant, separate de o linie bleu deschis, reprezintă „un portal către sublim”, potrivit reprezentanţilor casei Sotheby’s.

Barnett Newman (1905-1979) este, alături de Jackson Pollock, Mark Rothko şi Willem de Kooning, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai expresionismului abstract, un curent care făcea din tablouri un spaţiu al gesturilor şi mai degrabă un eveniment decât o reproducere a unei imagini.

Tabloul „Onement VI” era estimat la un preţ cuprins în intervalul 30 milioane de dolari – 40 milioane de dolari.
Un alt record a fost stabilit în cadrul aceleiaşi licitaţii – tabloul „Domplatz, Mailand”, realizat de pictorul german Gerhard Richter, a fost cumpărat cu 37,1 milioane de dolari. Această sumă reprezintă un record de preţ pentru operele unui artist în viaţă vândute la licitaţie.

În schimb, o a treia operă remarcabilă propusă la vânzare de casa Sotheby’s, marţi, la aceeaşi licitaţie, „Study for Portrait of P.L.”, de Francis Bacon, nu şi-a găsit cumpărător. Pictura era estimată la un preţ cuprins în intervalul 30 milioane de dolari – 40 milioane de dolari.

Două tablouri de Jeff Koons, estimate între 6 milioane de dolari şi 15 milioane de dolari, nu au fost nici ele vândute.

Un tablou evaluat la un milion de lire sterline, descoperit cu ajutorul internetului