Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiţii şi superstiţii. Singurele două alimente pe care le poţi consuma în această zi ca să-ţi meargă bine şi să fii ferit de rele

Anual, pe 29 august, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Acestei zile de mare sărbătoare îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulţi le respectă ca să le meargă bine.

28 aug. 2023, 22:11
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiţii şi superstiţii. Singurele două alimente pe care le poţi consuma în această zi ca să-ţi meargă bine şi să fii ferit de rele

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, este recomandat să ţii post aspru. Dacă nu poţi să ţii un astfel de post, cel puţin evită următoarele: fructe rotunde (pepene, nuci, mere), deoarece forma lor aminteşte de capul Sf Ioan, fructe şi legume roşii, culoarea lor amintind de sângele Botezătorului, varză şi preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe varză, de şapte ori, şi iar a înviat.

Capul Sfântului Ioan a fost, de-a lungul istoriei, de trei ori pierdut şi tot de atâtea ori a fost găsit. Prima şi a doua aflare a capului sunt marcate pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului este prăznuită pe 25 mai.

Tăierea capului Sf Ioan Botezătorul. De ce nu este bine să foloseşti cuţitul în această zi

În această zi, pe vremuri se obişnuia să se ţină post până la Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie) cu rolul de a-i curăţi pe cei cu păcate grave, potrivit crestinortodox.ro

În unele regiuni rurale, în această zi, nu se folosește cuțitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei: aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ține post „de la cruce până la cruce”, un post care ținea pana pe 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci), care avea rolul de a-i curăţi pe cei care au savârșit omoruri sau alte păcate grave, iar cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

Tăierea capului Sf Ioan Botezătorul. Ce este bine să faci pentru sporul familiei

Pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude, în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică, se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri, pâine şi apă.

Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru, în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.