Taifunul Koppu: Patru persoane decedate, peste 16.000 şi-au părăsit locuinţele

Patru persoane au decedat și peste 16.000 de persoane au fost obligate să își părăsească locuințele în zona de nord a Filipinelor, ca urmare a inundațiilor, alunecărilor de teren și puternicelor rafale de vânt cauzate de puternicul taifun Koppu, au anunțat autoritățile filipineze, relatează AFP și DPA.

18 oct. 2015, 19:32
Taifunul Koppu: Patru persoane decedate, peste 16.000 şi-au părăsit locuinţele

Două persoane s-au înecat în provincia Nueva Ecija, potrivit guvernatorului Aurelio Umali, o altă persoană a murit electrocutată în provincia Tarlac și un băiat în vârstă de 14 ani a murit după ce un copac a căzut peste el în capitala Manila, au transmis duminică oficiali ai serviciilor de salvare în situații de urgență, scrie DPA.

Taifunul Koppu a scăzut în intensitate după ce a intrat pe teritoriul Filipinelor în zona orașului Casiguran, provincia Aurora, la 215 km nord de Manila, potrivit Biroului meteorologic filipinez. Rafalele de vânt aveau o intensitate de aproximativ 150 de km pe oră, cu intensificări de chiar 185 km pe oră, potrivit responsabililor de la biroul meteorologic filipinez care au mai precizat că taifunul se deplasează pe direcția vest-nord vestul a țării.

Zeci de zboruri aeriene interne au fost anulate și numeroase curse maritime comerciale au fost suspendate, aproximativ 6.000 de pasageri așteptând trecerea furtunii. Autoritățile au anunțat suspendarea cursurilor în majoritatea zonelor afectate, inclusiv în capitala Manila. Întreaga provincie Aurora și unele zone din alte provincii din nord nu sunt conectate la rețeaua de electricitate, iar liniile de comunicații funcționează foarte greu, a declarat Alexander Pama, șeful agenției naționale pentru salvare în situații de urgență. ‘Multe râuri au ieșit din albie și multe drumuri și poduri sunt impracticabile din cauza alunecărilor de teren și a inundațiilor’, a mai spus oficialul filipinez.

Arhipelagul Filipinelor este traversat anual de o medie de aproximativ 20 de furtuni, de intensități diferite, care generează inundații, alunecări de teren și numeroase pagube materiale. În noiembrie 2013, arhipelagul Filipinelor a fost lovit de taifunul Haiyan, cel mai puternic care a traversat această regiune vreodată, cauzând peste 6.500 de victime și peste 4 milioane de persoane sinistrate.