Talibanii au atacat oraşul Farah din Afganistan. Se duc lupte intense

Militanţi talibani au luat cu asalt capitala provinciei Farah din vestul Afganistanului, iar în prezent au loc lupte intense între militanţi şi forţele locale de securitate, a anunţat un oficial local.

15 mai 2018, 07:40
Talibanii au atacat oraşul Farah din Afganistan. Se duc lupte intense

Militanţi talibani au luat cu asalt capitala provinciei Farah din vestul Afganistanului, iar în prezent au loc lupte intense între militanţi şi forţele locale de securitate, a anunţat un oficial local, potrivit dpa.

Luptele au început marţi în jurul orelor locale 02:00 (luni, orele 21:30 GMT), când talibanii au atacat în număr mare oraşul Farah, din mai multe direcţii, potrivit lui Khair Mohammad Noorzai, un membru al Consiliului provinciei. El a declarat că patru dintre punctele de control din jurul oraşului au fost capturate de talibani, dar că numărul de victime nu este deocamdată cunoscut cu exactitate. „Forţele de comando au plecat din Heratul de vest, dar încă nu au ajuns în provincie”, a declarat Noorzai, potrivit Agerpres.

Oficiali guvernamentali nu au putut fi deocamdată contactaţi pentru a comenta situaţia.Fotografii din oraş postate pe reţele sociale arată un vehicul militar ars şi talibani avansând, însă nu au putut fi verificate din surse independente.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a postat nişte înregistrări video pe contul său de Twitter în care pot fi văzuţi combatanţi înaintând, în timp ce se aud schimburi de focuri.”Aruncă nişte grenade”, îi spune un combatant altuia, adăugând că talibanii au incendiat câteva turnuri de pază într-o zonă nespecificată a oraşului.

Militanţii talibani au declanşat atacuri pe teritoriul Afganistanului după anunţarea ofensivei lor de primăvară, la 25 aprilie. De atunci, cel puţin trei provincii afgane au trecut de la militanţi la forţele de securitate şi invers, lăsând în urmă zeci de victime, informează Agerpres.

La sfârşitul lui septembrie 2015, talibanii au cucerit oraşul Kunduz, capitala provinciei cu acelaşi nume din nordul Afganistanului. Oraşul a fost sub controlul talibanilor timp de aproape două săptămâni, după care forţele afgane au preluat din nou controlul asupra lui.