Talibanii au găsit o comoară în vila fostului vicepreşedinte al Afganistanului: 6,5 milioane de dolari şi 18 lingouri de aur

Talibanii au anunțat că au confiscat, luni, 6,5 milioane de dolari şi mai multe lingouri de aur din reşedinţa fostului prim-vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh în provincia Panjshir. El a condus rezistența, după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.

14 sept. 2021, 14:56
Talibanii au găsit o comoară în vila fostului vicepreşedinte al Afganistanului: 6,5 milioane de dolari şi 18 lingouri de aur

Talibanii susțin că au găsit geamantane cu bani și lingouri de aur în locuința fostului vicepreședinte al Afganistanului. Unul dintre liderii islamiștilor a postat o înregistrare în care luptătorii săi ar percheziționa locuința fostului oficial.

El susține că în vilă erau șase milioane de dolari și 18 lingouri. „Aceasta este piscina în care ei (foștii lideri ai Afganistanului, n.red.) obișnuiau să înoate. Deși eu trăiesc în oraș, nu am văzut niciodată așa ceva. Ne-am petrecut mare parte din viață trăind la munte și în deșert. Oamenii noștri nu au ce mânca, viața lor e pusă în pericol. Politicienii noștri, oamenii bogați și puternici au construit astfel de case vărsând sângele poporului”, spune un taliban aflat în vila abandonată.

Saleh a condus rezistenţa împotriva talibanilor, înfrântă însă de islamişti săptămâna trecută, relatează agenţia de presă EFE.

Talibanii încep să-şi arate adevărata faţă. Nu le vor da voie femeilor să lucreze alături de bărbaţi
Într-o scurtă înregistrare video difuzată de talibani, combatanţi ai acestora apar numărând bancnote din mai multe serviete pline cu bani şi cu piese din aur.

Nici Saleh şi nicio altă persoană din cercul său apropiat nu au combătut deocamdată aceste acuzaţii.

Amrullah Saleh a fost prim-vicepreşedinte al preşedintelui afgan Ashraf Ghani în ultimul an şi jumătate, iar anterior a condus principalul serviciu afgan de informaţii, Direcţia Naţională de Securitate (NDS).

După ce preşedintele Ghani a fugit din ţară, pe 15 august, înainte ca talibanii să pătrundă în capitala Kabul, Saleh s-a declarat „preşedinte interimar legitim”, dar a fugit şi el din capitală şi s-a alăturat Frontului de Rezistenţă Naţională împotriva talibanilor, grupare condusă în Valea Panjshir de Ahmad Massoud, fiul legendarului comandant afgan Ahmad Shah Massoud.

Ţara cu peste 100 de milioane de locuitori, care abia a intrat în 2014. Creştinii calculează aici diferit anul naşterii lui Iisus

Combatanţii din Panjshir au rezistat timp de 23 de zile în faţa ofensivei talibanilor, dar în final aceştia din urmă au reuşit să captureze mare parte din provincie pe 6 septembrie.

Odată cu căderea rezistenţei din Panjshir, majoritatea combatanţilor care au luptat împotriva talibanilor s-au retras în munţi şi nu se ştie unde s-au ascuns Saleh şi Massoud, dacă au rămas în regiune ori s-au refugiat în Tadjikistanul vecin.

Pentagonul sprijină iniţiative ale foştilor combatanţi care încearcă să ajute militarii afgani vulnerabili

Pentagonul sprijină iniţiative private ale foştilor combatanţi care încearcă să-i ajute pe afganii aflaţi în situaţia de a-şi părăsi ţara, unde talibanii au preluat puterea în urmă cu o lună, a anunţat luni purtătorul de cuvânt John Kirby, informează agenţia France Presse.

Ministrul apărării american Lloyd Austin ”împărtăşeşte îngrijorarea pe care multe dintre aceste grupuri ale foştilor combatanţi şi aceşti veterani o au cu privire la aliaţii noştri afgani care încă se află acolo şi care vor să părăsească ţara. Credem că avem o obligaţie sacră faţă de cei care ne-au ajutat timp de 20 de ani”, a indicat Kirby într-o conferinţă de presă.

Numeroşi foşti militari americani care au luptat în Afganistan au ţinut legătura în continuare cu colegii lor din armata afgană sau cu interpreţii afgani.

Foşti militari din forţele speciale americane s-au deplasat la Kabul pentru o misiune neoficială, pe care au numit-o ‘Pineapple Express’, pentru a-i extrage din Afganistan pe foştii soldaţi de elită afgani şi pe interpreţi.