Talibanii au pătruns într-un oraş din nordul Afganistanului. Islamiştii atacă forţele afgane

Talibanii au atacat vineri noapte oraşul Kunduz din nordul Afganistanului, informează Reuters. Sâmbătă, în oraş aveau loc lupte după ofensiva lansată de islamişti din mai multe direcţii. Forţele armate afgane au fost obligate să riposteze şi să aducă întăriri pentru a-i împiedica pe talibani să obţină controlul asupra unor părţi din localitate.

31 aug. 2019, 11:10
Talibanii au pătruns într-un oraş din nordul Afganistanului. Islamiştii atacă forţele afgane

După ce Donald Trump a anunțat retragerea masivă a armatei SUA din Afganistan, talibanii au declanșat ofensiva:
Alimentarea cu energie electrică şi majoritatea serviciilor de telefonie au fost întrerupte, iar locuitorii s-au refugiat în case. „Oraşul este complet gol, magazinele sunt închise, oamenii nu circulă şi se aud arme grele în mai multe locuri”, a relatat agenţiei un localnic.

Oficialii guvernamentali de la Kabul şi Kunduz au declarat că talibanii încearcă să se adăpostească în locuinţe, ceea ce nu permite forţelor afgane şi americane să recurgă la lovituri aeriene, iar mai mulţi luptători talibani au intrat în principalul spital din oraş.

Citeşte şi SUA anunţă că vor menţine 8.600 de soldaţi în Afganistan după acordul de pace cu talibanii

Conform ministerului de interne, operaţiunile terestre şi aeriene s-au soldat cu moartea a cel puţin 34 de insurgenţi în trei zone din Kunduz, în timp ce au loc misiuni de curăţare a oraşului.

„Forţele de securitate resping atacul talibanilor în unele părţi din oraşul Kunduz. Principala lor prioritate este protecţia civililor”, a comunicat un purtător de cuvânt al preşedintelui afgan Ashraf Ghani. „Ca de obicei, talibanii au ocupat poziţii în zone civile”, a adăugat el într-un mesaj în reţeaua Twitter.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat atacul de la Kunduz.