Talibanii separă femeile de barbaţi, în univeristăţile din Afganistan. Cursurile au reînceput, cu perdele între studenţi FOTO

Universitățile din Afganistan au reluat de luni cursurile, iar acum separă studenții în funcție de sex, potrivit unor fotografii și interviuri publicate de agenţia de Reuters.

07 sept. 2021, 11:30
Talibanii separă femeile de barbaţi, în univeristăţile din Afganistan. Cursurile au reînceput, cu perdele între studenţi FOTO

Cursurile fuseseră suspendate după ce SUA şi-a încheiat prezenţa de 20 de ani în Afganistan și după ce talibanii și-au cucerit capitala Kabul, în urmă cu trei săptămâni. Unii studenți s-au reîntors în clase, dar fotografiile de pe rețelele de socializare arată că talibanii au impus deja schimbări în amenajarea locurilor.

Două fotografii îi arată pe bărbați și femei în aceeași clasă, dar separați cu perdele gri. Femeile din fotografie poartă acoperămând de cap și haine lungi. Studenți din Kabul, Kandahar și Herat au declarat pentru Reuters că în unele cazuri femeilor le sunt predate separat cursuri sau accesul lor este limitat doar la anumite părți ale campusului.

Citeşte şi „Prea mulţi militari întorşi din Afganistan s-au sinucis, au văzut acolo lucruri îngrozitoare”. Dezvăluiri şocante făcute de un ministru britanic

Există însă un progres, pentru că ultima dată când talibanii au fost la putere, din 1996 până în 2001, fetelor nu li se permitea să frecventeze școala. Totodată, trebuie amintit că femeile stăteau separat de bărbați înainte de preluarea puterii de talibani, în 1996, dar studenţii nu aveau niciun separator fizic între ei.

la sfârşitul săptămânii trecute, talibanii au anunţat într-un decret că studentele din aceste instituţii vo fi obligate să poarte o abaya neagră şi un niqab care să le acopere faţa, cu excepţia ochilor. Ei au confirmat că femeile vor învăţa, în măsura posibilităţilor, în clase care să nu fe mixte.

Imagine recentă din universităţile afgane