Tampoanele zilnice favorizează apariţia cistitei

Tampoanele zilnice sunt practice, comod de purtat, discrete, nu emană niciun fel de miros neplăcut şi poţi purta orice fel de lenjerie vrei tu când le foloseşti. Avantajele tampoanelor interne și a celor zilnice le știi și tu, însă despre dezavantajele folosirii lor se știu prea puține. Folosindu-le zilnic, te expui riscului de a suferi de cistită și chiar de o boală rară, dar foarte gravă, numită Sindromul şocului toxic (SST).
Alina Costache
10 apr. 2017, 07:17
Tampoanele zilnice favorizează apariţia cistitei

Recentele studii făcute pe aceste produse arată ca 62% dintre problemele și iritațiile vaginale sunt cauzate de absorbantele nesigilate, nesterile și neigienice. În jur de 75% dintre femei acuză dureri în timpul perioadei menstruale, în multe cazuri acestea sunt datorate absorbantelor.

Deși sunt cunoscute sub denumirea de „absorbante zilnice”, nu ar trebui să le porți în fiecare zi, deoarece în timp te poți confrunta cu serioase probleme de sănătate.

Favorizează apariția cistitei

Datorită stratului de plastic care face posibilă lipirea lor, aceste produse păstrează secrețiile la suprafața lor fiind în permanență în contact cu zona genitală, fapt care favorizează apariția cistitei. Este indicat să renunți la ele în momentul în care observi primul simptom, să bei cât mai multe lichide, să adopți o alimentație sănătoasă și să mergi la medicul specialist.

Opinia specialistului

„Există o predispoziţie spre infecţii urinare şi litiază sângeroasă asociată cu nisip, pietricele şi aceste formaţiuni sunt date de alimentaţie, la o femeie vegetariană sunt pietricele din oxalat, la o femeie carnivoră din acid uric, uraţi. În general, infecţiile urinare apar pe un teren de nisip renal, deci doamnele care au nisip, pietricele au o iritaţie a mucoasei vezicale care permite înmulţirea microbilor, de aceea e bine să bea lichide multe”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog.

Pielea nu mai respiră

Aceste absorbante zilnice pot rămâne la locul lor preț de câteva ore datorită benzii de lipici de pe spatele lor. Plasticul pe care este lipit adezivul care le ține fixate împiedică pielea să respire, astfel că umezeala și temperatura crescută nu pot duce în timp decât la infecții bacteriene și iritații.

Senzația de prospețime, o strategie de marketing

În toate reclamele se promite păstrarea senzației de prospețime pe durata întregii zile. Singurul lucru care te poate ajuta să-ți confere această senzație este spălatul zilnic cu apă călduță, purtarea de lenjerie intimă din bumbac și evitarea gelurilor intime. Produsele care conțin plastic nu mențin prospețimea necesară bunei funcționări a aparatului genital.

Sunt tratate chimic

Culoarea lor albă inspiră ideea de „perfect curat”, însă, chiar și pentru a avea parfumul specific prospețimii, toate protej-slipurile sunt tratate chimic. O mică soluție salvatoare ar fi să le alegi pe cele fără parfum, însă chiar și așa, ele stau destul de mult în zona extrem de sensibilă a organelor genitale.

Ce este Sindromul şocului toxic

Sindromul şocului toxic este o boală care poate fi cauzată de mai multe bacterii, dar în general de vină este Staphylococcus aureus şi Streptococcus pyogenes. Dintre cele 2 tipuri de infecţii, cea cu stafilococ a fost asociată cu apariţia SST la femeile aflate la menstruaţie şi care foloseau tampoane intravaginale.

Atenție!

Evită să le porți zilnic

Chiar dacă se numesc absorbante zilnice, ele au fost proiectate special pentru zilele premergătoare și post menstruație. Sunt indicate pentru situațiile în care apare spottingul și nu în fiecare zi.

Dacă te confrunți cu secreții vaginale anormale, nu trebuie să le maschezi utilizând aceste absorbante. Este recomandat să mergi la medic pentru un consult de specialitate.

Află mai multe despre cum poți să scapi de stafilococul auriu AICI

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Vestea cea mare despre Călin Georgescu. Bomba pe care o pregătește George Simion
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Chiriile vor exploda. Cauza pentru care prețurile cresc alarmant
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare totală la plata cu cardul. Decizie pentru clienții băncilor care au renunțat la numerar: Să fim pregătiți!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania