Tânărul cu sindromul Down care a luat BAC-ul, respins de sistemul de învăţământ

Mihai Moceanu este băiatul cu sindromul Down care a uimit o ţară întreagă şi a dovedit absolvenţilor de liceu că oricine poate trece examenul de bacalaureat, acesta reuşind să obţină media 7.

20 nov. 2013, 15:21
Tânărul cu sindromul Down care a luat BAC-ul, respins de sistemul de învăţământ

În toamnă, Şcoala Postliceală Christiană a acceptat să îl primească, iar Mihai studia să ajungă asistent medical. Problema de care s-a lovit a fost una destul de puternică, în condiţiile în care a fost nevoit să renunţe, din nou, la şcoală: încăpăţânarea unor profesori care nu văd în el decât o pierdere de timp.

„Am plâns, m-am supărat. Iar m-au dat afară, iar nu sunt bun de nimic”, spune Mihai, după ce a renunţat să mai participe la cursurile şcolii postliceale, scrie Ziarul de Cluj.

La doar săptămâni de la începerea şcolii, profesorii de la Christiana au decis că el nu se integrează, că nu face faţă cerinţelor. „Poate aşteptărilor lor au fost altele, dar şcoala nu e un refugiu pentru ei sau un loc în care să-şi petreacă timpul liber. Domeniul medical este pretenţios şi strict. Alegerea le-a aparţinut. Îmi pare rău”, a declarat directorul şcolii postliceale Ana Gorgan.

În ciuda renunţării la şcoala, mama lui Mihai speră ca băiatul ei să se facă util şi să simtă asta, chiar dacă o va face în regim de voluntariat.

De anul viitor, mama lui este hotărâtă să găsească o şcoală care îl va accepta pe Mihai aşa cum este: „Vom vedea ce va vrea Cel de sus. La toamnă voi încerca să mai umblu la nişte şcoli, poate la o facultate„.