Tancurile RUSEŞTI au intrat în Ucraina UPDATE: Prima reacţie a NATO, reuniune de urgenţă a UE la Bruxelles

"O coloană militară rusă a trecut frontiera prin punctul de trecere de la Izavarine", a declarat pentru AFP Oleksii Dmitrașkivski, un purtător de cuvânt al operațiunii militare ucrainene din estul țării. "Nu dispunem de informații privind numărul de vehicule din acest convoi", a adăugat el.

15 aug. 2014, 11:36

UPDATE 8: Miniştrii de externe ai statelor UE au cerut vineri Rusiei să ‘înceteze imediat orice formă de ostilitate’ la frontiera cu Ucraina, în contextul în care Kievul a anunţat că a distrus în mare parte vehiculele blindate ruse pătrunse pe teritoriul său, relatează AFP şi Reuters.

Reuniţi la Bruxelles pentru a discuta despre crizele din Irak şi din Ucraina, miniştrii europeni de externe au făcut apel la Rusia ‘să-şi retragă forţele de la frontieră’, conform textului concluziilor adoptate.

‘Orice acţiune militară unilaterală a Federaţiei Ruse în Ucraina sub orice pretext, inclusiv cel umanitar, va fi considerat de UE o încălcare flagrantă a dreptului internaţional’, au adăugat miniştrii de externe.

La începutul reuniunii de urgenţă, mai mulţi dintre ei au avertizat Rusia împotriva oricărei incursiuni militare în Ucraina.

UPDATE 7. Tiruri ale armatei ucrainene au „distrus” în mare parte o coloană de blindate de transport trupe care a pătruns pe teritoriul Ucrainei din Rusia în cursul nopții de joi spre vineri, a anunțat președinția ucraineană, citată de AFP și Reuters.

UPDATE 6: Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat vineri că s-a ajuns la un acord asupra livrării de ajutor umanitar rus în estul Ucrainei şi că speră că acesta va deschide drumul pentru încheierea unui armistiţiu între forţele guvernamentale şi rebelii proruşi, relatează Reuters.

‘Am aflat astăzi că această misiune umanitară din Rusia va merge acum înainte pentru s-a ajuns la un acord asupra livrării de ajutor umanitar între Ucraina, Rusia şi Crucea Roşie’, a spus Niinisto, după o întrevedere cu preşedintele rus la Soci. Cu puţin timp înainte, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a dat însă publicităţii un comunicat în care face apel la un acord rapid în acest sens. Comunicatul făcut public la Geneva îl citează pe oficialul CICR Laurent Corbaz, aflat la Kiev. Corbaz a spus că CICR va livra singur ajutoarele oamenilor şi centrelor sanitare din regiune. ‘Avem nevoie de asigurări din partea tuturor părţilor implicate în conflict că staffului nostru i se va permite să-şi îndeplinească sarcinile în siguranţă şi că se va acorda respectul cuvenit principiilor noastre umanitare’, a spus oficialul citat în comunicat. El a mai precizat că o astfel de operaţiune ‘va necesita ceva timp’ din cauza problemelor logistice şi de securitate.Tot după întrevederea cu Vladimir Putin de la Soci, preşedintele finlandez Sauli Niinisto a anunţat că se va întâlni sâmbătă şi cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko.


UPDATE 5: Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat vineri că în cursul nopţii a avut loc ‘o incursiune rusă’ în Ucraina, însă nu a vorbit despre o invazie, relatează Reuters.
‘Noaptea trecută am văzut o incursiune rusă, o trecere a frontierei ucrainene’, a declarat presei secretarul general al NATO după o întrevedere cu ministrul danez al apărării.

UPDATE 4: Mai mulţi miniştri europeni de externe reuniţi vineri la Bruxelles au avertizat Rusia împotriva oricărei incursiuni militare în Ucraina, în contextul informaţiilor privind pătrunderea de blindate ruseşti în Rusia, relatează AFP şi Reuters. Ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a declarat vineri, la Bruxelles, că este alarmat de informaţiile că vehicule militare ruseşti au trecut în Ucraina pe timpul nopţii. ‘Sunt foarte alarmat de informaţiile că vehicule militare ruseşti este posibil să fi trecut frontiera în această dimineaţă… Dacă există orice fel de personal sau vehicule militare în estul Ucrainei, trebuie să fie retrase imediat ori consecinţele vor fi foarte grave’, a spus Hammond. 
El a făcut această afirmaţie cu puţin timp înainte ca Ucraina să confirme incursiunea unei coloane militare ruse pe teritoriul său printr-un punct de trecere a frontierei controlat de separatiştii proruşi în Est, semnalată joi seară de jurnaliştii britanici. ‘Este o situaţie potenţial foarte periculoasă’, a mai afirmat şeful diplomaţiei britanice, fost ministru al apărării. La rândul său, ministrul de externe suedez, Carl Bildt, a acuzat o ‘încălcare majoră’ a dreptului internaţional. Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, s-a declarat şi el ‘profund îngrijorat de atitudinea rusă din ultimele luni, dar şi din ultimele ore’.’Autorităţile ruse trebuie să fie conştiente că atât în UE, cât şi în SUA suntem foarte angajaţi să răspundem oricărei agresiuni a Rusiei’, a adăugat el. 
Miniştrii de externe din statele UE s-au deplasat vineri la Bruxelles pentru o reuniune de urgenţă care drept principal punct pe agendă susţinerea irakienilor în conflictul lor cu jihadiştii din gruparea Statul Islamic, dar şi discutarea situaţiei la zi în criza din Ucraina.

UPDATE 3:  Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a declarat vineri că Rusia, în timp ce face apel la dezescaladarea conflictului din Ucraina, contribuie de fapt la escaladarea acestuia, relatează Reuters. 
Oana Lungescu a precizat că Alianţa verifică informaţiile furnizate de două cotidiene britanice vineri, conform cărora cel puţin 23 de vehicule militare ruseşti au pătruns pe teritoriul Ucrainei în cursul nopţii. ‘Dacă acestea se confirmă, reprezintă noi dovezi că Rusia face exact opusul a ceea ce spune. Rusia a escaladat conflictul, chiar într-un moment în care face apel la dezescaladarea sa’, a declarat purtătoarea de cuvânt pentru Reuters. 
‘Este timpul ca Rusia să facă ce spune că vrea să facă, adică să contribuie la o soluţie paşnică. Rusia trebuie să-şi retragă trupele, să pună capăt fluxului de arme şi combatanţi în Ucraina, să nu mai acorde sprijin separatiştilor şi să se angajeze într-un dialog veritabil şi sincer cu Ucraina’, a mai spus Oana Lungescu.

UPDATE 2: O coloană de transportoare blindate ruse cu marcaje oficiale a trecut pe lângă locul staționării convoiului umanitar și a pătruns pe teritoriul ucrainean. Despre asta scrie corespondentul publicației britanice „The Guardian”, Shaun Walker, transmite UNIMEDIA.

“Această coloană nu este cu ajutor umanitar. Coloana formată din peste 20 de transportoare blindate, la 10 km de hotar, se apropie de Ucraina”, scrie Walker pe contul său Twitter.

UPDATE: În dimineața de 15 august, reporterii BBC, Associated Press, NY times, The Telegraph, The Guardian ce urmăreau convoiul umanitar rusesc trimis spre Ucraina, au avut posibilitatea de a verifica încărcătura mașinilor. Spre mirarea lor, unele camioane nu erau încărcate nici măcar pe jumătate. Potrivit mesajelor, în camioane au fost văzute sticle cu apă potabilă, conserve și saci cu hrișcă. Jurnaliștii au avut libertatea de a solicita deschiderea oricărei unități de transport.

Publicațiile The Telegraph și The Guardian au relatat anterior că un convoi militar rus — format din 23 de vehicule blindate de transport de trupe, cisterne cu benzină și alte vehicule logistice cu numere de înmatriculare militare rusești — a traversat frontiera joi, înainte de ora locală 22.00.

CITEŞTE ŞI: Convoiul umanitar rus: Asupra coloanei de camioane se va deschide focul

Deplasarea a fost observată de la postul de frontieră rus de la Donețk, aflat de cealaltă parte a frontierei față de cel ucrainean de la Izavarine.

Tot pe la postul de frontieră de la Donețk, oraș rus care are aceeași denumire ca orașul ucrainean controlat de separatiștii proruși, urmează să treacă și convoiul umanitar rus controversat care este destinat populației din estul Ucrainei ce a avut de suferit de pe urma luptelor din regiune.

Ministrul lituanian de externe: 70 de piese de echipament militar rus au intrat în Ucraina

Jurnaliștii AFP au văzut și ei vineri dimineață de partea rusă a frontierei o coloană de zeci de vehicule blindate de transport de trupe care se îndreptau spre postul de frontieră de la Donețk, relatează agenția națională de știri franceză.

CITEŞTE ŞI: Ucrainenii au început inspectarea transportului umanitar rus, pe teritoriul Federaţiei Ruse

Kievul a subliniat vineri că Rusia va fi singura responsabilă de securitatea convoiului său umanitar, la trecerea acestuia pe teritoriul controlat de separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Camioanele ruseşti vopsite în alb, închiriate de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, urmează să aducă un ajutor umanitar destinat populaţiei rusofone din estul Ucrainei, în special locuitorilor din oraşul Lugansk, afectaţi de patru luni de confruntări între forţele ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Ucraina a pus condiţii stricte pentru o eventuală intrare pe teritoriul său a acestui convoi, pe care îl suspectează că ar putea ascunde sau pregăti o intervenţie militartă rusă directă. Moscova a calificat aceste suspiciuni drept absurde.