Tancurile ruseşti care ar putea invada Ucraina. Cum se poate apăra Kievul şi ce ajutor va acorda NATO

În timp ce toate forţele militare ale regiunii, dar şi cele ale SUA şi NATO, se pregătesc pentru cazul în care Rusia ar decide să atace Ucraina, presa internaţională face o trecere în revistă a dotărilor armatei terestre a Kremlinului.

04 feb. 2022, 11:44
Tancurile ruseşti care ar putea invada Ucraina. Cum se poate apăra Kievul şi ce ajutor va acorda NATO

Un eventual atac al Rusiei în Ucraina ar putea veni din trei flancuri: prin Belarus, prin Crimeea, dar şi prin est, unde cele două ţări implicate în conflict împart graniţa.

Rusia a amplasat 30.000 de trupe în Belarus şi a mobilizat 7 batalioane în Yelnya, 3 batalioane în Bryansk, 2 batalioane în Kursk, 17 batalioane în Voronezh, Belgorod şi Pogonovo, 12 batalioane în Rosov, 11-12 batalioane în Crimeea, 12 batalioane în Transnistria, după cum ne arată harta concepută de Daily Mail. Este foarte posibil ca Rusia să-şi folosească forţa aviatică şi flota navală pentru a distruge sistemul defensiv ucrainean.

Rusia este în prezent ţara cu cele mai multe tancuri – 12.420 la număr, conform Global Firepower. Rusia mai dispune de 30.122 de vehicule blindate pentru transportarea trupelor de infanterie, 6.574 de piese de artilerie autopropulsată, 7.571 de piese de artilerie remorcată şi 3.391 de lansatoare de rachete multiple.

Tancurile din dotarea armatei ruseşti

T-14 Armata este un tanc de nouă generaţie, bazat pe o platformă de luptă modulară. Producătorul Uralvagonzavod a conceput tancul respectiv, fiind produse între 70 şi 100 de exemplare între anii 2015 şi 2020. Până în 2025 ar urma ca armata rusă să achiziţioneze 2.300 de exemplare. Producţia fiecărui exemplar costă 3,7 milioane de dolari.

Tancul cu rază operaţională de 500 km are o greutate de 55 tone, lumgime de 8,7 metri, lăţime de 3,5 metri, înălţime de 3,3 metri şi este protejat de  blindajul reactiv explozivă de oţel 44S-SV-SH. Este compus din trei comportimente – o cabină de echipaj în faţă, turela fără pilot din centru şi compartimentul de alimentare din spate.

Armamentul este compus dintr-un tun 2A82-1M de 125 mm manevrat de un sistem computerizat şi care are un încărcător automat cu 32 de proiectile,  o mitralieră PKTM  de 7.62 mm şi o mitralieră Kord de 12.7 mm. T-14 funcţionează cu un motor Diesel A-85-3 şi se poate deplasa cu o viteză maximă de 80-90 km/oră. Echipajul tancului este alcătuit din şofer, tunar şi comandant, toţi aflaţi în capsula tancului.

Deasupra turelei se află un catarg meteo şi un sistem de antene pentru transmisiuni prin satelit pentru navigaţie şi comunicaţii radio.

Tancul poate rezista la proiectile anti-tanc şi la cartuşele americane M829 datorită blindajului său impenetrabil. Silueta tancului îi poate conferi camuflaj şi invizibilitate sub spectrul radar şi infraroşu, iar roţile sunt parţial acoperite de fuste de cauciuc ce reduce semnificativ temperatura acestora.

Bazându-se pe aceste caracteristici, oficialii ruşi au declarat că acest tanc robotic este cu 20 ani înaintea oricărui tanc occidental.

T14 Armata

T-90

T-90 este un tanc de luptă de a treia generaţie care a intrat în serviciul armatei ruse din anul 1993. Tancul este varianta modernă a tancului sovietic T-72B şi prezintă multe caracteristici similare cu T-80U. Acesta foloseşte un tun principal 2A46 cu ţeava de 125 mm. T-90  dispune de un motor performant şi un sistem de vedere pe timp de noapte bazat pe imagini termice. Măsurile de protecţie includ blindajul reactiv Kontakt-5 ERA, sistem de avertizare la iluminarea laser, camuflaj Nakidka, un sistem EMT-7 de generare a pulsurilor electromagnetice pentru distrugerea minelor magnetice şi un sistem Ştora de bruiere a rachetelor antitanc cu infraroşii.

A fost utilizat până acum în Războiul din Daghestan, Războiul Civil Sirian, Războiul în Donbas şi în Războiul din Nagorno-Karabah. A fost conceput de Kartsev-Venediktov şi produs de Uralvagonzavod. Fiecare exemplar  costă 4,25 milioane de dolari. Până azi au fost construite 8.500 de exemplare.

India deţine 1000 de exemplare. Algeria, Armenia, Irak, Siria, Turkeminstan, Uganda şi Vietnam au câteva exemplare de fiecare. Egipt ar urma să achiziţioneze vreo câteva sute de exemplare.

Rusia are în prezent 570 de tancuri T-90 în total, dintre care 370 sunt active, iar celelalte 200 de exemplare sunt depozitate.

T 90

Citeşte şi: Ucraina acuză din nou Germania că îi blochează achiziţia de armament. Estonia nu poate face livrări către Kiev, din cauza presiunilor Berlinului

Fiecare tanc cântăreşte 46 de tine, are o lungime de 9,63 m, o lăţime de 3,78 m şi înălţime de 2,22 m. Echipajul este alcătuit din trei membri- şoferul, tunarul şi comandantul.

Blindajul său este un amestec de oţel-compozit-reactiv APFSDS. Armamentul său principal constă din tunul 2A46M de 125 mm cu 43 de cartuşe, iar armamentul său secundar este compus din mitraliera Kord  de 12,7 mm  şi mitraliera PKMT de 7,62 mm.

Motorul său este un V-84MS de 12 cilindri de tip Diesel. Raza sa de operare este de 500 km şi poate atinge viteza maximă de 70 km/oră.

Rusia mai deţine şi tancuri de fabricaţie sovietică – 4.000 de tancuri T-80 în rezervă, numai 450 de tancuri fiind active, şi 7.000  de tancuri T-72, dintre care 2.030 sunt active.

De asemenea, mai posedă şi vânătorii de tancuri ca cele din seria Kornet.

Având în vedere că tancurile T-90 şi T-14 s-ar deplasa cu viteza medie de 50-70 km/oră, ar putea dura între 8 şi 10 ore să parcurgă distanţa din regiunea rusească Vorone până la Kiev, capitala Ucrainei, şi asta numai în cazul în care n-ar întâmpina rezistenţă sau alte obstacole.

Sistemul ucrainean de apărare anti-tanc 

Din păcate, Ucraina nu se poate apăra pe cont propriu de tancurile ruseşti.

Armele anti-tanc precum RK-3 Corsar şi Skif nu i-ar fi de mare ajutor împotriva tancurilorT-14 şi T-90.

Armata ucraineană deţine în jur de 100 de tancuri T-84 şi în rest, vehicule blindate de fabricaţie sovietică – 300 de tancuri T-80, 300 tancuri T-72 şi 1000 de tancuri T-64.

T-84 este principalul tanc ucrainean de luptă, fiind dezvoltat pe baza tancului sovietic T-80 introdus în 1976. T-84 a fost construit pentru prima dată în 1994 şi a intrat în serviciu în Forţele Armate ucrainene din 1999. Are un motor Diesel şi un raport putere/greutate de aproximativ 26 cai putere.

Pe baza acestui model a fost conceput o versiune mai avansată, T-84 Oplot  care încorporează un compartiment de muniţie. Zece dintre acestea au intrat în serviciul ucrainean în 2001. Tot pe baza lui T-84 a fost dezvoltat prototipul T-84-120 Yatagan, având montat un tun de 120 mm capabil să tragă muniţie standard NATO şi rachete ghidate.

Tancul are o masă de 46 de tone, lungime de 7 metri, lăţime de 3,7 metri şi înălţime de 2,2 metri. Poate fi manevrat de un echipaj alcătuit din trei membri.

Armamentul principal constă dintr-un tun KBA-3 125 mm cu ţeava de 120 mm, iar armamentul secundar este compus dintr-o mitralieră coaxială KT-7.62 de 7,62 mm şi o mitralieră antiaeriană KT-12.7 de 12,7 mm.  Motorul său este un KMDB 6TD-2 Diesel.

Raza sa de operare este de 540 km şi poate atinge viteza maximă de 65-70 km/oră.

Poate că acest model de tanc ar putea face faţă unui T-90 în funcţie de priceperea echipajelor ucrainene, dar este puţin probabil să reziste tancurilor robotice T-14.

Singura opţiune pentru ucraineni ar fi să detoneze toate podurile de pe fluviul Nipru şi astfel ar întârzia sosirea tanculor ruse până ajung autoarele NATO.

Problema e că invazia rusă din nord (dinspre Belarus) este iminentă, iar vehiculele blindate ruseşti găzduite de regimul lui Lukashenko ar putea sosi la Kiev în 3-4 ore.

Trupele ruse vor construi cu siguranţă noi poduri improvizate pentru ca tancurile lor să traverseze Niprul.

Cum ar putea NATO să ajute Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a garantat sprijin militar doar pentru statele membre NATO din estul Europei învecinate cu Ucraina/sau aflate în apropierea Ucrainei- România, Bulgaria, Polonia şi statele baltice.

A asigurat că va pedepsi aspru Rusia dacă va ataca Ucraina prin sancţiuni economice. Pe de altă parte, SUA şi statele membre NATO vor trebui să securizeze evacuarea cetăţenilor lor şi a personalului diplomatic din Ucraina în caz unui atac din partea Rusiei.

Dar dacă Rusia va ameninţa un stat membru NATO, Articolul 5 al alianţei va intra în vigoare şi astfel fiecare alt stat membru NATO e obligat să declare război Rusiei şi să confere sprijin aliatului supus agresiunii ruseşti.

Cu ce tancuri ar putea contribui cele mai puternice state-membre?

Franţa ar putea să trimită tancurile Leclerc.

Citeşte şi: Mircea Geoană, despre suplimentarea trupelor SUA în România, Germania şi Polonia: „Nu e vorba de cifre atât de mari, nu sunt contingente atât de masive”