Tancurile Rusiei ar putea invada Ucraina prin zona de excludere de la Cernobîl

Statele Unite au ordonat luni membrilor de familie ai angajaţilor săi guvernamentali din Belarus să părăsească această ţară, care are relaţii apropiate cu Rusia, şi au avertizat împotriva călătoriilor pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova pe tema crizei din Ucraina.

01 feb. 2022, 08:36
Tancurile Rusiei ar putea invada Ucraina prin zona de excludere de la Cernobîl

Departamentul de Stat a informat că această decizie a fost luată din cauza unei creşteri neobişnuite şi îngrijorătoare a activităţii militare ruseşti în apropierea frontierei cu Ucraina.

„Cetăţenii americani aflaţi în Belarus sau care intenţionează să călătorească în Belarus ar trebui să fie conştienţi de faptul că situaţia este imprevizibilă şi tensiunea este sporită în regiune”, conform Departamentului de Stat.

Rusia acuză Washingtonul că a alimentat „isteria” în legătură cu criza de la granițele Ucrainei. Iar Consiliul de securitate al ONU s-a reunit pentru prima dată de când Rusia a masat trupe în acea zonă.

Dacă Putin ar decide o incursiune spre Kiev, cu forțele pe care le-a trimis în Belarus pentru manevre militare comune, atunci tancurile rusești ar traversa Zona de excludere de la Cernobîl, unul dintre locurile cu cea mai ridicată radioactivitate de pe Pământ.

Adânc în interiorul zonei de excludere, în parta ucraineană, contorul semnalează o radioactivitate crescută. Acesta este oraşul fantomă Prîpeat. Încremenit în timp, dintr-o perioadă de când Rusia şi Ucraina făceau parte din Uniunea sovietică.

Citeşte şi: SUA au cerut americanilor să părăsească Belarusul şi sunt „pregătite pentru orice” scenariu legat de Ucraina

Cernobîl este aproape de capitala Ucrainei. Iar partea de nord a zonei de excludere se află la granița Rusiei cu aliatul său credincios, Belarus. Dacă Putin decide invadarea Ucrainei, pe cea mai scurtă distanță spre Kiev, atunci va fi pe aici, prin unul dintre locurile cu cea mai mare contaminare radioactivă de pe Pământ.

„În afară de reactorul acum închis într-un enorm sarcofag de oţel şi beton, şi‚ în afară de oraşul pustiu Prîpeat, zona de excludere de la Cernobîl este un spaţiu vast, deschis. Perfect pentru o invazie cu tancurile ruseşti, din Belarus, direct spre Kiev”, a declarat Dominic Waghorn, potrivit Stirileprotv.

Aproape de graniţa de sud a Belarusului, zeci de mii de soldaţi ruşi şi echipamente militare participă, zilele acestea, la manevre comune. Locul de desfăşurare este la doar 75 de kilometri de Kiev.

De partea cealată, și Ucraina și-a sporit desfășurarea militară la limita zonei de excludere: “Zona Cernobîl este o zonă de pericol crescut. Am întărit dispozitivul nostru de protecţie, am sporit numărul de patrule, cu mai mulţi militari în patrulare”.

Citeşte şi: A doua discuţie Putin – Macron, din ultimele patru zile. Rusia insistă să primească „garanţii de securitate”