Fost ministru al Finanțelor, Tanczos Barna a precizat că în interiorul UDMR au existat dezbateri pe această temă, însă s-a ajuns la concluzia că momentul nu este încă potrivit pentru o astfel de schimbare de sistem fiscal. În opinia sa, România va ajunge „mai devreme sau mai târziu” la impozitarea progresivă, într-un context social și economic mai stabil.
„Se putea (n.red – și fără TVA), dar trebuia să vină o altă măsură similară ca impact și ca volum de venituri suplimentare la buget. Sunt puțini forme sau tipuri de impozit care ar fi putut suplini majorarea de TVA. Impozitarea progresivă putea să fie o soluție dacă această coaliție ar fi considerat că este momentul și societatea sau clasa de mijloc este suficient de matură și bine consolidată ca să vină această măsură. Inclusiv în interiorul UDMR am avut discuții legate de această temă. Împreună cu dl președinte Kelemen am decis că nu este momentul ca această impozitare progresivă să se introducă astăzi, în 2025, în România, dar cu siguranță o dată cu consolidarea societății și din consolidarea clasei de mijloc putem ajunge și la consolidarea sistemului fiscal care poate să gestioneze în mod echitabil această formă de impozitare”, a spus Barna, la Digi24.
Vicepremierul a recunoscut că majorarea TVA nu este o soluție dezirabilă, însă a fost considerată necesară în actualul context bugetar. Barna a subliniat că această măsură a fost adoptată după ce au fost analizate și alte variante, care în cele din urmă au fost abandonate.
„Vom ajunge la impozitare progresivă mai devreme sau mai târziu. Astăzi, într-adevăr, s-a renunțat la una, două posibilități și a rămas TVA, care nu este o măsură de dorit, dar a fost o decizie necesară”, a explicat vicepremierul.
În cadrul interviului, Tanczos Barna a mai menționat că primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, s-a opus până în ultima clipă majorării TVA.
„Președintele Nicușor Dan a insistat până în ultima clipă să nu creștem TVA”, a dezvăluit Barna.
Totuși, potrivit vicepremierului, măsura adoptată a fost crucială pentru evitarea unei degradări suplimentare a situației financiare a României.
„Dacă mai întârziam, cred că intram în junk. În cinci, șase luni vom vedea rezultate”, a declarat oficialul guvernamental.