Ţara care a primit un singur turist în pandemie, din martie 2020. Cine este femeia care a acceptat regimul strict impus de autorităţi

Când soțul ei cu care a fost căsătorită timp de 30 de ani a murit, Fran Bak a pornit într-o călătorie spirituală care a dus-o prin Bali și India și care s-a încheiat în Bhutan, ea fiind singura turistă care a primit permisiunea de a intra în această ţară de la începutul pandemiei, în martie 2020.

14 oct. 2021, 17:19
Ţara care a primit un singur turist în pandemie, din martie 2020. Cine este femeia care a acceptat regimul strict impus de autorităţi

Doliul l-a purtat-o pe Fran Bak, acum în vârstă de 70 de ani, printr-o serie de practici spirituale. Spre exemplu, în timpul unei perioade de șase luni petrecute în Bali, ea a experimentat intens meditația gong – o practică în care se folosesc diferite tipuri de gonguri metalice, ca formă de terapie a sunetului. „M-am trezit literalmente într-o zi și am spus: mă duc cu gongurile în Bhutan”, spune Bak, pentru CNN Travel.

Se întâmpla la sfârșitul anului 2019, iar când a părăsit Bhutanul în februarie 2020, ea plănuise să se întoarcă acolo cât mai curând posibil. Apoi, ţara a înregistrat primul caz de Covid-19, iar turismul a fost închis. Totuşi, americanca nu s-a dat bătută şi a continuat să exploreze modalități de a se întoarce în Bhutan.

Cu ochii plini de lacrimi, ea a exclamat: „Am fost atât de fericită când am aflat în sfârșit de la o agenție guvernamentală că pot vizita ţara, dacă fac o carantină obligatorie. Prima persoană pe care am sunat-o a fost ghidul meu din prima călătorie, Gembo, și numai eu știu cât de emoționant a fost când l-am informat că voi veni în Bhutan”. Frans Bak, care a ajuns în Bhutan pe 9 august, este primul turist care a vizitat oficial Bhutanul în acest an, după ce ţara şi-a închis graniţele, în martie anul trecut.

Citeşte şi Bulgaria cedează 11% din stocurile sale de vaccin, din cauza dezinteresului populaţiei faţă de vaccinare. Este ţara cu cel mai lent ritm de imunizare

Guvernul permite oricui să viziteze Bhutanul, atâta timp cât persoana este de acord să treacă prin carantină obligatorie de 21 de zile dacă nu este vaccinată și 14 zile dacă este vaccinată cu ambele doze. Totuşi, din cauza acestei reguli, nicio persoană până la Fran nu a fvst dispusă să treacă prin această carantină.

Carantina nu a fost ușoară, dar este politica țării și protejarea oamenilor de virus sunt principalele obiective pe care ar trebui să le respect”, a adăugat americanca. „M-am îndrăgostit complet de comunitățile rurale. Acestea sunt, de asemenea, parțial motivul pentru care am vrut să mă întorc. Sunt atât de îndrăgostită de Bhutan. Cred că a fost o conexiune karmică care m-a adus aici, pentru că acum simt că Bhutan este casa mea. Sunt aici. Prima mea vizită m-a făcut să-mi dau seama că am luat decizia corectă”, mai spune singura turistă din Bhutan, din ultimele 20 de luni.