Țara unde cetățenii au votat prin referendum introducerea certificatului sanitar. 63% au spus „DA”

Elvețienii au votat prin referendum introducerea certificatului sanitar, iar o majoritatea de 63% dintre cetățeni au fost de acord cu implementarea acestei măsuri în scopul combaterii pandemiei de Covid-19.

28 nov. 2021, 15:59
Țara unde cetățenii au votat prin referendum introducerea certificatului sanitar. 63% au spus „DA”

Elvețienii au votat prin referendum introducerea certificatului sanitar, ca măsură de gestionare și combatere a pandemiei de Covid-19.

Referendumul s-a desfășurat în contextul apariției noii variante de Covid-19, în Africa de Sud, denumită Omicron și care a început să se răspândească deja și în Europa.

Certificat verde în funcţie de incidenţă. Rafila: Să nu fie metodă de constrângere

Inițiatorii referendumului au fost chiar opozanții certificatului sanitar, care au pierdut scrutinul în fața a 63% dintre cetățeni care au fost de acord cu introducerea acestei măsuri în Elveția.

Sondajele efectuate înainte de referendum arătau că elvețienii sunt în favoarea certificatului verde. Formațiunea politica care s-a opus vehement acestei măsuri a fost partidul de dreapta populist UDC.

Semn al unor tensiuni neobişnuite în Elveţia, poliţia a înălţat bariere în jurul sediului guvernului şi Parlamentului de la Berna, în faţa unor posibile manifestaţii de protest.

Campania pentru referendum din Elveţia a fost marcată de numeroase manifestaţii, uneori interzise şi marcate de violenţe, însă departe de scenele de revoltă extrem de violente care au avut loc în Ţările de Jos. Cu toate acestea, amplificarea tensiunilor în Elveţia, ţară reputată pentru a sa cultură a dialogului şi compromisului şi unde referendumuri sunt organizate de mai multe ori pe an într-un climat de linişte, a avut un efect de electroşoc.

Numeroşi politicieni, inclusiv ministrul sănătăţii Alain Berset, care de doi ani este un personaj marcant al luptei împotriva COVID-19 în această ţară, au fost ameninţaţi cu moartea şi sunt plasaţi de atunci sub protecţia poliţiei.

Comisia Europeană cere României certificat verde COVID obligatoriu şi creşterea ritmului de vaccinare: „Nu mai putem aştepta încă o lună, pentru că virusul nu aşteaptă”

Duminică, elveţienii au spus „da”, cu un procent de 61%, şi unei iniţiative populare privind îngrijirile medicale prin care se cere Confederaţiei să garanteze o „remunerare corespunzătoare” pentru servicii. O majoritate de cantoane trebuie de asemenea să o aprobe pentru ca aceasta să treacă.

Contrar altor ţări, care se confruntă cu o agravare a pandemiei, guvernul elveţian a refuzat până acum să înăsprească măsurile de luptă din planul naţional, informând că paturile de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienţi cu COVID-19 în proporţie de numai 20%. Se pare însă că majoritatea populaţiei elveţiene doreşte măsuri mai ferme.

În condiţiile în care noua variantă Omicron de răspândeşte, preşedintele Confederaţiei, Guy Parmelin, a lansat un nou apel la vaccinare, publicat duminică în presă.

Cu o rată de vaccinare cu schemă completă de circa 65%, Elveţia se află în ceea ce priveşte vaccinarea în urma altor ţări din Europa de Vest, relatează HotNews.ro.

 

 


loading...
Partenerii noștri