Țara care interzice tutunul pentru cei născuţi după 2009, fiind primul stat care recurge la această măsură

Noua Zeelandă va fi prima țară care va crește anual vârsta de fumat, tutunul ajungând să fie interzis celor căscuți după 1 ianuarie 2009.

13 dec. 2022, 17:33
Țara care interzice tutunul pentru cei născuţi după 2009, fiind primul stat care recurge la această măsură
Legea care va interzice consumul de tutun în rândul minorilor

Ministrul asociat al Sănătății din Noua Zeelandă, Ayesha Verrall, a declarat, odată cu adoptarea acestei legi care privește tutunul, că: Mii de oameni vor trăi o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă, iar sistemul de sănătate va avea o situaţie mai bună cu 5 miliarde de dolari, pentru că nu va mai fi nevoie să trateze bolile cauzate de fumat, cum ar fi numeroase tipuri de cancer, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, amputări”, relatează mediafax.ro.

Legea va fi însoțită de o serie de noi măsuri care vor face fumatul mai puțin accesibil, printre care și reducerea drastică a cantității legale de nicotină din produsele de tutun, dar și vânzarea acestora numai în magazinele specializate.

Noua Zeelandă a crescut finanțarea pentru servicii și campanii de sănătate și a lansat servicii de renunțare la fumat. Numărul magazinelor care vor avea voie să vândă țigări legal se va reduce la o zecime din nivelul actual, de la 6.000 la 600, la nivel național.

Citește și: IMAGINI VIRALE Un chinez a alergat o cursă de maraton în 3 ore şi 28 de minute, în timp ce a fumat un pachet întreg de ţigări

Tutunul va fi interzis din 2025

Legile vor intra în vigoare în 2023, dorindu-se ca obiectivul să fie atins până în 2025.

„Timp de zeci de ani am permis companiilor de tutun să îşi menţină cota de piaţă făcând ca produsul lor mortal să creeze din ce în ce mai multă dependenţă. Este dezgustător şi bizar. În această ţară avem mai multe reglementări privind siguranţa vânzării unui sandviş decât a unei ţigări”.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, aşa că vom transforma în infracţiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun către noile cohorte de tineri. Persoanele cu vârsta de 14 ani la data intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal. Ratele de fumat sunt în scădere drastică”, a adăugat ea. „Obiectivul nostru de a fi fără fum de ţigară până în 2025 este la îndemână”, a declarat Verrall.

Citește și: Austria majorează taxa pe tutun pentru a doua oară în acest an

Noile legi nu restricționează și vânzările de produse de vapat. Cetățenii din Noua Zeelandă și-au schimbat în ultimul timp obiceiurile, dând tutnul pe dispozitive de vapat.

Numărul persoanelor care fumează zilnioc a scăzut la 8%, față de 9,4% în anul precedent. Numărul utilizatorilor zilnici de dispozitive de vapat este mai mare acum.