Ţara care introduce măsuri drastice împotriva utilizării telefonului mobil la volan

Anglia va introduce din 2017 măsuri DURE împotriva utilizării telefonului la volan. Șoferii începători și cei prinși de mai multe ori încălcând regulile vor fi amendați și se vor trezi cu permisele suspendate.

06 oct. 2016, 15:28
Ţara care introduce măsuri drastice împotriva utilizării telefonului mobil la volan

Pentru a reduce numărul șoferilor care folosesc telefonul mobil la volan, guvernul Marii Britanii a anunțat că va introduce măsuri drastice începând din anul 2017. Astfel, șoferii prinși că utilizează telefonul mobil în timp ce conduc vor primi 6 puncte de penalizare și o amendă de 200 de lire sterline, echivalentul a circa 1.000 lei, comparativ cu 3 puncte de penalizare și amendă de 100 de lire sterline în prezent.

În primii doi ani de la obținerea permisului, șoferii britanici au permisul suspendat la acumularea a 6 puncte de penalizare în intervalul de 24 de luni, astfel că în cazul acestora vorbitul la volan are drept efect direct imposibilitatea de a mai conduce mașini timp de jumătate de an. Pentru a-și recăpăta permisul, aceștia vor fi nevoiți să dea noi teste teoretice și practice.

De asemenea, șoferii cu mai mult de doi ani experiență la volan care sunt prinși a doua oară în timp ce folosesc telefonul la volan primesc o a amendă de 1.000 de lire sterline (cca. 5.000 lei) și au de asemenea permisul suspendat pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.

Măsurile au fost adoptate în urma unui raport care a evidenţiat faptul că 11 milioane de șoferi britanici au recunoscut că au vorbit la telefon în timpul condusului în ultimele 12 luni, în timp ce 5 milioane de șoferi au făcut poze sau au filmat cu telefonul în timp ce se aflau la volan. În plus, numărul șoferilor care consideră că este acceptabil să vorbești la telefon la volan s-a dublat în ultimii doi ani, de la 7% la 14%.