Țara care propune programul de lucru de 37,5 ore pe săptămână. Mulți români s-au mutat aici de-a lungul timpului

Țara iubită de români care propune programul de lucru de 37,5 ore pe săptămână. Acest lucru ar putea intra în vigoare din 2025.

27 ian. 2024, 14:54
Țara care propune programul de lucru de 37,5 ore pe săptămână. Mulți români s-au mutat aici de-a lungul timpului
Țara iubită de români care propune programul de lucru de 37,5 ore

Guvernul spaniol a început negocieri noi cu partenerii sociali ăn privința reducerii timpului de lucru săptămânal, având ca obiectiv tranziția de la 40 la 37,5 ore. Mulți români ar putea profita de această modificare.

Citește și: Mâncarea, un lux pentru români. Coșul minim de cumpărături s-a scumpit cu 18% față de anul 2023. Cât costă acum alimentele de bază

Cu toate că patronatele manifestă reticențe, Executivul subliniază că această schimbare nu înseamnă doar a lucra mai puțin, ci și a lucra mai eficient. Ministrul Muncii, Yolanda Diaz, a subliniat pe rețelele sociale că reducerea timpului de lucru are în vedere nu doar scăderea orelor de muncă, ci și îmbunătățirea calității acesteia. Argumentând că angajații merită un ritm de lucru care să le permită să trăiască, Diaz a evidențiat că durata legală a timpului de lucru nu a suferit modificări în Spania de peste 40 de ani, în ciuda creșterii productivității.

Citește și: Pensii de 1.000 de euro pe lună în România! Cine sunt românii care primesc acești bani

Propunerea prevede reducerea graduală a timpului de lucru, ajungând la 38,5 ore săptămânal în acest an și la 37,5 ore începând din 2025. Modificările ar trebui să se realizeze fără a implica scăderi salariale.

Sindicatele UGT și Comisiile muncitorești CCOO au salutat proiectul, în timp ce patronatele au exprimat îngrijorări cu privire la viabilitatea acestuia în anumite sectoare.

Președintele confederației patronale CEOE, Antonio Garamendi, susține că discuțiile ar trebui să se axeze pe un model „sector cu sector”.