Țara care se oferă să primească românii cu COVID: ”La noi bate vântul la Terapie Intensivă”

Suedia este una dintre țările criticate de România pentru modul cum a gestionat pandemia de coronavirus. De altfel Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lăudat decizia fără a recurge la măsuri drastice.

13 nov. 2020, 22:02
Țara care se oferă să primească românii cu COVID: ”La noi bate vântul la Terapie Intensivă”

Românii cu COVID ar putea să se trateze în țara nordică după ce reprezentanții săi au anunțat disponibilitatea de a primi pacienți infectați cu coronavirus din întreaga Europă.

Românii cu COVID, la Terapie Intensivă în Suedia: ”La noi bate vântul”

Reprezentanții din Suedia au anunţat că sunt dispuși să ajute alte ţări şi să primească în spitale pacienţi aflaţi în stare gravă. Laura Ghibu Ventimiglia, medic român din Suedia, a explicat cum reuşesc scandinavii să fie eficienţi şi pot să primească şi pacienţii altora.

„Situaţia e ţinută total sub control în Suedia, iar în secţiile de Terapie Intensivă bate vântul. Au şi anunţat că sunt dispuşi să primească pacienţi în stare gravă din toată Europa, deci ar putea fi trimişi şi români ca să fie trataţi acolo. Avem doar 129 de bolnavi cu COVID la secţiile de Terapie Intensivă. În primăvară am avut peste 1.000”, a declarat românca, pentru Adevărul.

România se află în punctul critic al pandemiei, doar vineri Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate un număr de 9.489 de cazuri noi și au fost raportate 174 decese. În tot acest timp, Suedia – ţară criticată în general în presa din România pentru faptul că nu a apelat la restricţii aşa cum au făcut-o multe alte ţări – se descurcă mult mai bine în lupta cu noul coronoavirus. Suedezii merg în continuare pe recomandări adresate populaţiei şi nu pe restricţii, evitându-se constrângerile de orice fel. Şi chiar dacă nordicii înregistrează şi ei destule cazuri, presiunea pe sistemul sanitar este cu mult mai mică decât în ţări ca Franţa, Marea Britanie sau Italia. Suedia a fost lăudată şi de OMS pentru modul în care a gestionat şi gestionează această criză.

România, de 10 ori mai mulți pacienți la Terapie Intensivă, față de Suedia

Comparativ cu Suedia, România de 10 ori mai mulţi bolnavi aflaţi în stare gravă, internaţi în secţiile de Terapie Intensivă. Klaus Iohannis a recunoscut însă, într-o conferinţă organizată la finalul săptămânii trecute, că se are în vedere şi transferul unor pacienţi în stare gravă în străinătate şi a spus că au fost iniţiate deja „câteva contacte”.

„Am discutat această variantă cu ministrul Sănătăţii şi chiar dacă în momentul acesta în România există spaţiu şi la terapie intensivă, şi locuri pentru bolnavi care nu au încă forme foarte grave, am iniţiat deja câteva contacte cu alte state cu care avem relaţii speciale şi sper să nu ajungem acolo, dar, in extremis, da, avem contacte şi le vom valorifica”, a spus Iohannis.

Citește și: Bilanţ coronavirus 13 noiembrie: 9.489 cazuri noi şi 174 morţi, 1149 pacienţi la ATI