Ţara care suprimă timpul. Prima regiune din lume unde ceasurile nu folosesc la nimic şi nu se repectă niciun orar

Comunitatea din pitoreasca insulă Sommarøy din nordul Norvegiei crede că nopțile de vară fac timpul inutil și, prin urmare, nu mai vor să fie controlate de un ceas.

18 iun. 2019, 16:38
Ţara care suprimă timpul. Prima regiune din lume unde ceasurile nu folosesc la nimic şi nu se repectă niciun orar

Locuitorii din insula norvegiană Sommarøy, care se află dincolo de Cercul Polar, se bucură de 24 de ore de soare zilnic pentru 69 de zile ale anului, acestea fiind aşa-numitele zile polare. Cu un astfel de ritm de viață, ei consideră timpul ca fiind ceva inutil. Ideea lor este de a suprima timpul în sine și de a deveni în acest fel prima regiune a lumii fără timp.

După noaptea lungă, interminabilă, care durează între noiembrie și ianuarie, locuitorii încearcă să profite din plin de zilele însorite. Potrivit dorinței lor, insula ar deveni primul spațiu din lume liber de timp, unde puteți să vă „aruncaţi ceasul” și „doar să vă trăiți viața”.

Oamenii din intreaga lume sufera de stres si depresie. În multe cazuri, acest lucru poate fi legat de un sentiment de inadecvare, iar ceasul joacă un rol aici. Vom fi o zonă liberă din momentul în care toată lumea va putea să trăiască din plin viaţa„, a declarat Kjell Ove Hveding, locuitor al insulei și inițiator al mișcării la radioului național NRK.

În practică, această schimbare înseamnă că Sommarøy nu mai respectă termenele limită și că, de exemplu, nu vor mai fi ore de închidere în magazinele locale.

Din moment ce există doar câteva săptămâni fără noapte în fiecare vară, este de înțeles că regulile orare ale vieții normale din altă parte nu se aplică în regiune. Astfel, aici nu este neobișnuit să vezi oameni la piscină sau la grătar la soarele de la miezul nopții. „Scopul nostru este sa oferim toata flexibilitatea 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Daca doriti să tăiaţi gazonul la ora 4 dimineata, faceti asta”, a spus domnul Hveding, cerandu-le oamenilor să „gândească diferit”.