Testul de virginitate și procedura de himenoplastie vor fi interzise! Mărturiile cutremurătoare ale victimelor: „A fost umilitor și traumatizant. Doar așa puteam fi primită în societate”

Marea Britanie va interzice testul de virginitate și procedura de himenoplastie, practici considerate invazive și sexiste. Fetele abuzate sunt forțate să treacă prin aceste proceduri pentru a fi acceptate în societate.

26 ian. 2022, 09:15
Testul de virginitate și procedura de himenoplastie vor fi interzise! Mărturiile cutremurătoare ale victimelor: „A fost umilitor și traumatizant. Doar așa puteam fi primită în societate”

Marea Britanie va interzice intervenție chirurgicală numită himenoplastie, o procedură menită să recreeze himenul tinerelor abuzate sexual, sau care și-au început viața sexuală înainte de căsătorie. Această practică este susținută de multe familii, care consideră că doar așa pot restaura „onoarea” fiicelor, chiar dacă tinerele se împotrivesc acestei operații chirurgicale.

De asemenea, Marea Britanie va interzice și „testul virginității, o practică prin care fetele tinere sunt duse cu forța la medic și examinate pentru a face dovada virginității.

Atât himenoplastia, cât și testarea virginității sunt considerate practici invazive, sexiste și fără precizie, care reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

Marea Britanie va renunţa la cerinţa testării pentru călătorii vaccinaţi începând cu 11 februarie

Ministrul pentru Protejarea Sănătății Mintală, Gillian Keegan, a declarat că guvernul este „angajat să protejeze femeile și fetele vulnerabile din această țară”.

Himenoplastia este disponibilă în clinici și poate costa până la 3.000 de lire sterline.

Procedura recreează o membrană subțire cunoscută sub numele de himen care acoperă parțial intrarea în vagin. Se face adesea ca o modalitate de a „repara” himenul tinerelor care au fost violate, sau și-au început viața sexuală înainte de căsătorie.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că „aspectul unui himen nu este un indicație a actului sexual”.

Himenul unei femei se poate rupe din tot felul de motive și nu doar prin actul sexual, de exemplu prin practicarea sportului sau utilizarea tampoanelor.

Practica himenoplastiei este legată de culturile conservatoare care acordă o mare valoare virginității, cu așteptarea ca o fecioară să sângereze după sex în noaptea nunții.

OMS spune că testul de virginitate este practicat în cel puțin 20 de țări.

O tânără din Marea Britanie a făcut mărturisiri cutremurătoare în ceea ce privește situația care a generat presiuni majore din partea familiei de a face operația de „restaurare a virginității” în numele „onoarei” sociale.

Marea Britanie interzice procedura de refacere a virginității. „Familia îmi spunea că violul s-a întâmplat din cauza mea”

Tânăra, pe nume Aleena, a fost violată în adolescență, iar în loc ca famiia ei să-i ofere sprijinul emoțional necesar pentru a depăși o astfel de traumă, ei au obligat-o să facă procedura chirurgicală de „refacere a virginității”, întrucât considerau că este singura modalitate prin care ea mai poate fi acceptată în societate și își poate găsi un soț.

Aleena a ales să nu treacă prin această operație, chiar dacă asta însemnat să fie renegată de familia sa.

„Familia mea nu mi-a dat de ales. Mi s-a spus că este singura opțiune fi singura opțiune pentru a fi din nou acceptată în societate. M-am simțit extrem de singură.

Mă simțeam vinovată pentru că nu voiam să trec prin așa ceva, era ca și cum familia mea îmi spunea că violul s-a întâmplat din cauza mea și era obligația mea să repar asta, simțeam că tot eu, victima, eram blamată de societate. A o situație traumatizantă și umilitoare.”

Aleena a spus că a refuzat să se opereze, dar presiunea a continuat. Într-un sfârșit ea a reușit să fugă din mediul familial, după ce a întâlnit un tânăr cu care s-a căsătorit și care i-a înțeles suferința și nu i-a păsat că nu mai este virgină

Ea a spus că este mândră că a avut curajul să nu facă procedura.

„Știam că am făcut alegerea corectă și știam că tot ceea ce spuneau părinții mei este doar în numele unei presiune socială și a unei onori aburde”, a spus ea.

Marea Britanie. „Restaurarea virginității”, o industrie a abuzului dar în plină dezvoltare

Diana Nammi, director executiv la Iranian & Kurdish Women’s Rights Organisation, a militat pentru interzicerea porcedurii și a declarat:

„Fiecare femeie și fată care se confruntă cu această intervenție chirurgicală invazivă, este constrânsă – direct sau indirect – să rămână „virgină” până în noaptea nunții. În multe cazuri procedura de refacere a viginității se realizează pentru a permite o căsătorie forțată, organizată de familia ei.

Himenoplastia provoacă traume și, în aproximativ jumătate din cazuri, tinerele în ciuda procedurii nu sângerează când au un act sexual pentru a dovedi că sunt virgine, experiență ce le face extrem de vulnerabile la abuzuri bazate pe „onoare” și poate duce la excomunicare din sânul familiei sau al societății”.

Halaleh Taheri este fondatoarea organizației caritabile pentru femeile și societatea din Orientul Mijlociu. Ea a spus că va fi nevoie timp și educație pentru a opri această practica, iar activista a lucrat cu părinții din familiile care susțin această practică.

O tânără din Marea Britanie a murit de cancer cervical, după ce medicul a pus simptomele pe seama hormonilor

Una dintre femeile cu care a lucrat este Golaleh Simili, care este kurdă. Crescând în Iran, a fost crescută să creadă în puritatea virginității și a trebuit să prezinte un certificat de virginitate înainte de propria nuntă. Ea a spus că s-a simțit „umilită”.

S-a mutat în Marea Britanie în 2017, dar când a aflat că fiica ei nu era virgină, ea spune că era foarte nervoasă și îngrijorată și au discutat despre operație. Dar după ce a a discutat cu Halaleh Taheri, ea a spus că și-a dat seama că nu ar trebui să impună aceeași nedreptate asupra fiicei ei.

Indira Varma lucrează pentru o linie de asistență condusă de organizația de caritate Karma Nirvana. Ea a spus că poate dura luni până femeile și fetele care sună la linia de asistență să recunoască că au suferit o intervenție chirurgicală forțată de reparare a himenului. Ea spune că procedura este adesea descrisă ca fiind făcută în condiții ilegale și lipsite de igienă sanitară.

În timp ce se crede că majoritatea procedurilor sunt efectuate în clinici, există dovezi că unele familii ae efectua procedura acasă.

„Victimele au descris că moașele sau medicii ar face vizite la domiciliu la pacienți și ei ar percepe o sumă de bani imensă pentru asta. Acest lucru se face de obicei pentru a evita situații în care victima cere ajutor sau fuge”.

Ea a spus că este „o industrie subterană, dar în plină dezvoltare”, dar care „a perpetuat abuzul victimelor”, notează BBC.