Ţara din UE în care s-au înregistrat mai multe sinucideri decât morţi de Covid. A gestionat pandemia, dar n-a putut să aibă grijă de oameni

Agenţia naţională de statistică a Finlandei a anunţat vineri că numărul sinuciderilor în ţară a fost anul trecut de 717, în timp ce coronavirusul a provocat moartea a 558 de persoane, 42 dintre ele cu vârsta sub 65 de ani.

10 dec. 2021, 19:30
Ţara din UE în care s-au înregistrat mai multe sinucideri decât morţi de Covid. A gestionat pandemia, dar n-a putut să aibă grijă de oameni

Finlanda este una dintre ţările care au reuşit să gestioneze cel mai bine pandemia de coronavirus, întrucât statul scandinav a înregistrat în 2020 mai multe morţi prin sinucidere decât decese asociate COVID-19, potrivit datelor publicate vineri de Agenţia naţională de statistică Tilastokeskus, citate de EFE.

Concret, anul trecut s-au sinucis un număr total de 717 persoane în Finlanda, dintre care 73% au fost bărbaţi, în timp ce pandemia de COVID-19 a făcut 558 de victime – 1% din totalul deceselor naţionale – în această ţară de 5,5 de milioane de locuitori, potrivit Tilastokeskus.

Deşi s-au înregistrat cu 29 de sinucideri mai puţin decât decât în 2019, acest număr arată că sănătatea mintală continuă să fie o problemă în Finlanda, în condiţiile în care această ţară a reuşit să minimalizeze efectele pandemiei de coronavirus.

Citeşte şi Finlanda condiţionează ridicarea restricţiilor de vaccinarea populaţiei. Va renunţa la ele abia când persoanele de peste 12 ani vor fi imunizate în proporţie de 80%

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Finlanda este ţara din Uniunea Europeană (UE) cu cea mai mică rată de mortalitate de COVID-19 de la începutul pandemiei, cu 254,5 de morţi la 1 milion de locuitori, un raport de şapte ori mai mic decât cele din Spania şi Franţa şi de cinci ori mai mic decât cel din Germania.

Totuşi, în prezent, ţara nordică este afectată de valul cinci al pandemiei, iar vineri autorităţile sanitare au anunţat 1.781 de noi infectări în ultimele 24 de ore, cel mai ridicat număr de cazuri zilnice raportat până acum.

Citeşte şi Mit spulberat. Scandal uriaş în Finlanda, după ce s-a aflat că micul dejun în familie al premierului e plătit cu 300 de euro din banii publici

Creşterea numărului de contagieri şi de spitalizări din ultimele săptămâni ameninţă să provoace un colaps al secţiilor de terapie intensivă, al căror grad de ocupare s-a dublat de la sfârşitul lunii octombrie.

Potrivit datelor Institutului Naţional pentru Sănătate şi Bunăstare (THL), 76,7% dintre locuitorii ţării au primit o doză de vaccin anti-COVID-19, iar 72,7% sunt vaccinaţi cu schemă completă, în timp ce 8% dintre rezidenţi au fost vaccinaţi şi cu doza de supra-rapel („booster”).


loading...
Partenerii noștri