Ţara în care aproape 100 de oameni sunt ucişi în fiecare zi. Inclusiv turiştii cad victimă atrocităţilor

Mexicul a înregistrat 34.582 de omucideri în 2019, cel mai mare număr după 1997, anul când a început această numărătoare, au anunţat autorităţile de la Ciudad de Mexico.

21 ian. 2020, 12:17
Ţara în care aproape 100 de oameni sunt ucişi în fiecare zi. Inclusiv turiştii cad victimă atrocităţilor

Numărul total al omorurilor înregistrate anul trecut echivalează cu o medie de circa 95 de omucideri pe zi sau patru pe oră. Mexicul, ţară cu 126 de milioane de locuitori, cu o violenţă devenită endemică, se confruntă cu agravarea problemei începând din 2006, când lupta împotriva traficului de droguri s-a militarizat.

După această dată, aproape 275.000 de persoane au fost asasinate în Mexic, potrivit Secretariatului executiv al Sistemului Naţional de Securitate Publică, fără a se preciza proporţia legată de crima organizată. Numărul total de omucideri reprezenta deja un record în 2018, cu 33.743 de cazuri, adaugă organismul oficial.

Citeşte şi Sadism fără margini, o trupă muzicală a fost masacrată până la ultimul membru. Sunt zece morţi

Preşedintele de stânga al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, care a celebrat la 1 decembrie primul său an la putere, susţine că violenţa va scădea datorită luptei împotriva sărăciei şi excluziunii, dar şi reducând recurgerea la forţă împotriva criminalilor.

Pentru a combate problema, oficiali mexicani au înaintat în Parlament o propunere de revizuire a sistemului de justiţie penală, urmând ca Senatul să adopte luna viitoare planul ce ar putea înlesni cooperarea în domeniul securităţii cu SUA.