Ţara care spune că a rezolvat problema COVID-19. A interzis cuvântul „coronavirus”, iar cine poartă mască în public e arestat

Autoritățile din Turkmenistan au interzis cuvântul „coronavirus”, încercând să blocheze toate informațiile despre pandemie. Reporteri fără frontiere avertizează însă că astfel este pusă în pericol populația.

31 mart. 2020, 19:47
Ţara care spune că a rezolvat problema COVID-19. A interzis cuvântul „coronavirus”, iar cine poartă mască în public e arestat

Turkmenistan este una dintre cele 21 de ţări din lume care nu au raportat până acum cazuri de coronavirus. Mass media controlate de stat nu mai au voie să scrie cuvântul „coronavirus” și nici să relateze despre acest subiect. Toate broşurile de sănătate din şcoli sau de la locuri de muncă au fost modificate fără ca pericolul reprezentat de epidemia globală a noului coronavirus să apară în ele.

Citeşte şi Criza COVID-19. Materialele medicale licitate în comun de statele UE întârzie câteva săptămâni

Informaţia a fost publicată de site-ul Turkmenistan Chronicle, una din puţinele surse independente de ştiri, publicaţie al cărei site este blocat de la accesare pe teritorul ţării. Astfel, oamenii din Turkmenistan care poartă măşti şi vorbesc despre coronavirus în locurile publice riscă să fie arestaţi de poliţia îmbrăcată în haine civile.

În Turkmenistan nu există niciun caz de coronavirus

Autorităţile din Turkmenistan şi-au confirmat reputaţia prin adoptarea unor măsuri extreme pentru eradicarea informaţiilor despre coronavirus. Dar negarea informaţiei nu doar că pune în pericol cetăţenii , dar şi întăreşte regimul autoritar impus de preşedintele Gurbanguly Berdimuhammedov (FOTO). Cerem comunităţii internaţionale să reacţioneze şi să-i ceară socoteală pentru înălcarea drepturilor omului”, e mesajul transmis de Jeanne Cavelier, şefa Radio Europa Liberă pentru Europa de Est şi Asia centrală.

Cetăţenii din Turkmenistan au acces doar la informaţii cenzurate despre coronavirus, iar oficial nu există cazuri de persoane infectate în toată ţara, asta în condiţiile în care unul dintre vecini este Iran, una din țările grav afectate.

Preşedintele turkmen, cunoscut ca „Părintele protector”, a ordonat pe 13 martie ca toate spaţiile publice să fie dezinfectate cu o plantă tradiţională numita harmala, ca măsură de prevenţie.