Țăranii, verificați la sânge de ANSVSA. Reguli stricte pentru bunicuțele care vând în piețe

Țăranii care își vând produsele în piețe vor fi verificați la sânge de inspectorii ANSVSA. Pentru a putea face un ban cinstit în continuare, bunicuțele care vând pătrunjel pe tarabe vor trebui să respecte noi reguli stricte.
Alina Costache
07 nov. 2024, 15:02
Țăranii, verificați la sânge de ANSVSA. Reguli stricte pentru bunicuțele care vând în piețe

Țăranii, verificați la sânge de ANSVSA. Potrivit noilor reglementări, bunicuțele care vând borcane de zacuscă, gem sau dulceață în piețe vor trebui să se înregistreze și să plătească taxe la ANSVSA.

ANSVSA înăsprește regulile pentru bunicuțele care vând pătrunjel în piețe

Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, pentru a putea vinde în continuare, bătrânii de la țară trebuie să notifice activitatea de obținere și vânzare a produselor preparate din legume și fructe și să depună, în acest sens, o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute.

Citește și ANSVSA prelungeşte cu încă o lună măsurile suplimentare de siguranţă privind pesta rumegătoarelor mici

De asemenea, este necesară o copie de pe actul de identitate al producătorului primar, documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor familiei sale, copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, precum și dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.

Potrivit proiectului de act normativ, țăranii care vând fructe și legume trebuie să respecte condițiile privind igiena produselor alimentare şi ghidurile de bune practici de igienă elaborate de asociațiile profesionale și avizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Totodată, gospodăria ţărănească de legume şi fructe poate funcționa în incintele existente în locuințe particulare sau în spaţii în care se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară de produse agricole şi trebuie să respecte condițiile privind igiena produselor alimentare, scrie national.ro. 

Valorificarea produselor obținute din fructe și legumele cultivate de bunici la țară se va realiza numai la locul de producere ,în piețe, târguri, expoziții.

Potrivit proiectului de ordin al ANSVSA, expunerea produselor se va face în vitrine sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare.

De asemenea, produsele din gospodăriile țărănești trebuie să provină din materii prime, legume și fructe, sigure şi adecvate pentru consumul uman şi să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care deţin carnet de sănătate și echipament de protecție corespunzător și să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii şi elemente individuale de identificare (numerotarea ambalajelor), condiţiile de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării.

Citește și Președintele ANSVSA îi liniștește pe români: „Puiul galben poate fi consumat fără probleme”

DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Spynews
Cum reușește Igor Cuciuc să treacă peste moartea fiicei sale! Cântărețul și soția lui și-au găsit un refugiu: ”Ne liniștește”
Bzi.ro
Mirela Vaida, despre demisia de la Antena 1: „Trebuia să şi muncesc ca să am cu ce trăi!”
Fanatik.ro
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR la alegerile parlamentare. Foto exclusiv
Capital.ro
Doliu imens în televiziune. A murit cel mai iubit prezentator TV: „Viața nu va mai fi la fel fără el”
Playtech.ro
Răsturnare de situație în PSD, după alegerile parlamentare. Marcel Ciolacu, decizie de ultimă oră
DailyBusiness
Se dau 10.000 de lei GRATUIT pentru români! Iată cum poți să primești banii
Adevarul
Ce contribuții sociale vor plăti de la 1 ianuarie salariații și cu cât cresc amenzile rutiere
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai gustos pui cu sos de ciuperci după rețeta lui Chef Janni Alexandridis de la Meniu de vedetă. Secretul pentru o consistență cremoasă
Spynews
În ce investește Oana Zara banii. Actrița care a interpretat-o pe Dana Pescaru în serialul Lia - Soția soțului meu, dezvăluiri sincere
Evz.ro
Documentul obligatoriu pentru conducătorii auto. Poate fi solicitat exclusiv online
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Rezultate parțiale Exit Poll alegeri parlamentare 2024: Cine se află în fruntea clasamentului pentru Camera Deputaților
Cancan.ro
A PĂRĂSIT ROMÂNIA! Vedeta care s-a mutat în America, fără să mai stea pe gânduri. A făcut schimbarea pentru cariera ei de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL a băgat-o în pușcărie pe Elena Udrea. Ce i-a făcut Traian Băsescu: E în pușcărie din cauza LUI!
StirileBZI
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic! Reguli noi la permisul auto
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă tună și fulgeră după publicarea rezultatelor exit-poll. Președinta SOS: „Voi cere anularea alegerilor parlamentare”
substantial.ro
Economistul Radu Georgescu: România este divizată în trei, influențată de sistemul economic
MediaFlux
DECIZIA care SCHIMBĂ SOARTA alegerilor. RĂSTURNARE de situație la RENUMĂRARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991