Târgul de Carte de la Londra, în perioada 15-17 aprilie

Prezenţa României, pentru a şasea oară consecutiv, la Târgul de Carte de la Londra, un eveniment dedicat mai ales editorilor şi traducătorilor, care se va desfăşura în perioada 15-17 aprilie, va pune accent pe imaginea culturală şi socială a ţării aşa cum reiese ea din literatura în limba engleză, scrie Mediafax.

28 mart. 2013, 11:35
Târgul de Carte de la Londra, în perioada 15-17 aprilie

La Târgul de Carte de la Londra – o bursă a editorilor fără accesul publicului larg – se va pune accent pe promovarea literaturii române şi a lucrărilor ştiinţifice româneşti în străinătate, prin intermediul traducătorilor, editorilor şi autorilor din Marea Britanie, Statele Unite şi România, informează site-ul Institutului Cultural Român din capitala britanică, cel care va organiza standul României la acest eveniment cultural.

Printre invitaţii ediţiei din acest an se numără Lucy Abel-Smith, Paul Bailey, Alan Brownjohn, Carmen Bugan, Tim Burford, Susan Curtis-Kojakovic, Tessa Dunlop, Horia Gârbea, Peter Jay, Patrick McGuiness, Charlie Oatley, Mike Phillips, Brownen Riley, George Szirtes, Cecilia Ştefănescu şi Stephen Watts.

Primul dintre evenimentele româneşti găzduite de Târgul de Carte de la Londra va avea loc pe 15 aprilie şi se va numi „Romania as a Literary Topos/ România ca topos literar”. La evenimentul care va fi moderat de Paul Bailey şi Dorian Branea sunt anunţaţi să participe Alan Brownjohn, Tessa Dunlop şi George Szirtes. Discuţia, care va fi animată de scriitori britanici ce au scris despre România sau ale căror opere au legătură cu aceasta, explorează modul în care numele ţării este folosit şi chiar „abuzat” în construcţiile literare, de la Bram Stoker la scrierile contemporane.

Tot pe 15 aprilie, de la ora 16.00, la standul României de la Târgul de Carte de la Londra va avea loc evenimentul „New Romanian Books in English/ Noi cărţi româneşti în limba engleză”, moderat de scriitorul britanic Mike Phillips şi la care vor participa Paul Bailey, Carmen Bugan, Susan Curtis-Kojakovic, Ramona Mitrică, Miranda Spicer şi Cecilia Ştefănescu. Aici vor fi prezentate publicului cele mai recente traduceri în limba engleză ale operelor scriitoarelor Carmen Bugan – nominalizată pe lista lungă pentru premiul Orwell cu volumul „Burying the Typewriter”, care va fi prezentat şi în cadrul acestui eveniment – şi Cecilia Ştefănescu, cu volumul „Sun Alley”, în seria romanelor poliţiste publicate de Profusion Publishers. Nu vor lipsi nici cărţi oferite de Plymouth University Press şi care vor fi prezentate publicului de autorii lor, cu contribuţia altor scriitori şi editori.

Pe 16 aprilie, de la ora 11.00, va avea loc evenimentul „Peste 50 de ani de carte românească în limba engleză”, moderat de vicepreşedintele ICR Horia Gârbea. Invitaţi vor fi Peter Jay, Stephen Watts, Patrick Camiller şi David Morley. O parte dintre cei mai influenţi editori şi traducători din România, care au avut contribuţii majore la promovarea literaturii române în Marea Britanie şi în străinătate, se vor întâlni din nou cu asociaţiile de autori din această ţară, în încercarea de a defini puternicul farmec al scrierilor româneşti.

În aceeaşi zi, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român din Londra se va desfăşura evenimentul „Labours of Love: Romanian Books in English/ Strădanii de iubire: Cărţi româneşti în limba engleză” – un vernisaj privat al unei expoziţii ce pune în lumină realizările traducătorilor şi editorilor în volume care reprezintă istoria fecundă a prezenţei literare româneşti în Marea Britanie. Evenimentul este organizat cu sprijinul Bibliotecii Şcolii de Studii Slavone şi Sud-Est Europene de la University College din Londra şi va fi urmat de un cocktail la care va fi invitat, pentru a susţine un scurt recital, pianistul Sergiu Tuhuţiu.

Pe 17 aprilie, la standul României de la Târgul de Carte va avea loc, începând cu ora 12.00, conferinţa „Romania: Travels, Expectations, Discoveries/ România: Călătorii, aşteptări, descoperiri”, moderată de jurnalistul Răzvan Marc. La eveniment este anunţată participarea jurnalistei Lucy Abel-Smith, autorul de ghiduri de călătorii Tim Burford şi profesorii Patrick McGuiness, Charlie Oatley şi Brownen Riley.

În cadrul discuţiilor vor fi analizate ideile de Românie culturală şi socială ce reies din literatura şi filmele de călătorie, precum şi percepţiile şi sentimentele pe care britanicii le au despre România şi despre români. Evenimentul este organizat de Biroul Naţional Român pentru Turism din Londra.

Potrivit informaţiilor furnizate de ICR, participarea României la Târgul de Carte de la Londra se face în parteneriat cu asociaţiile de editori din România. Evenimentul adună laolaltă întregul spectru al industriei de carte şi este considerat o piaţă globală şi un bun prilej de dezvoltare a parteneriatelor dintre edituri, traducători şi autori. Târgul de carte de la Londra este considerat, de asemenea, cel mai bun prilej de negociere pentru comercializarea şi distribuţia de conţinut în toate mediile audiovizuale – ziare şi reviste în format tipărit, audio, televiziune, film şi canale digitale.

Ţara noastră a participat în acest an, în calitate de invitată de onoare, la Salonul de Carte de la Paris, desfăşurat în perioada 22 – 25 martie. Evenimentul a adunat peste 190.000 de vizitatori, cu 3% mai mulţi decât ediţia de anul trecut. Printre invitaţii români ai Salonului de Carte s-au numărat scriitorii Gabriela Adameşteanu, Norman Manea, Lucian Dan Teodorovici şi Matei Vişniec.

România va participa, de asemenea, în perioada 16 – 20 mai, la Târgul de Carte de la Torino, iar în septembrie, la Târgul de carte de la Göteborg. Ambele partipări ale ţării noastre la aceste manifestări culturale sunt organizate de Institutul Cultural Român. Referitor la Salonul de Carte de la Göteborg, ICR a anunţat, la sfârşitul lui 2012, că va asigura o finanţare de cel mult 30.000 de euro, iar „ICR Stockholm are obligaţia de a identifica resurse extrabugetare” pentru asigurarea unei cât mai bune reprezentări a României la acest eveniment.

Citeşte şi Prezenţa României, apreciată la Salonul Cărţii de la Paris