Ţări est-europene ca România şi-au mărit importurile de armament din cauza crizei din Ucraina

Ţări est-europene ca România, Polonia şi Bulgaria şi-au mărit importurile de armament, în special din SUA, pentru a contracara o posibilă agresiune rusă, relatează sâmbătă portalul de informaţii militare DefenseWorld.net.

11 oct. 2014, 09:48
Ţări est-europene ca România şi-au mărit importurile de armament din cauza crizei din Ucraina

Criza din Ucraina i-a făcut pe vecinii Rusiei vulnerabili şi toţi au anunţat că intenţionează să cumpere avioane, sisteme electronice şi rachete din ţările occidentale. Arme în valoare de 2 miliarde de dolari au fost livrate sau comandate în ultimele luni, ceea ce face ca piaţa est-europeană să fie una dintre pieţele de armament care au crescut cel mai rapid în lume, notează portalul.

Bulgaria a anunţat la 8 octombrie că armata sa va înceta să folosească trei duzini de avioane de luptă şi bombardiere fabricate în Rusia pentru a-şi reafirma independenţa faţă de Moscova.

Ministrul apărării din Bulgaria, Velizar Şalamanov, a declarat pentru ziarul bulgar Trud că armata va prezenta o listă de avioane noi pentru a înlocui 15 aparate MiG-29, şase avioane de luptă MiG-21 şi 14 bombardiere Suhoi Su-25 în termen de şase luni.

Planul de renunţa la avioanele fabricate în Rusia face parte din programul de dezvoltare militară al Bulgariei până în 2020 menit să crească gradul de integrare al ţării în NATO, a mai scris Trud, potrivit DefenseWorld.net.