Tăriceanu: ALDE exclude o alianţă doar cu partidul lui Traian Băsescu

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că formaţiunea pe care o conduce exclude o alianţă doar cu partidul lui Traian Băsescu, Mişcarea Populară, după alegerile locale în consiliile locale, municipale și județene.

28 ian. 2016, 13:12
Tăriceanu: ALDE exclude o alianţă doar cu partidul lui Traian Băsescu

Excludem alianţa doar cu PMP„, a răspuns Tăriceanu, întrebat fiind cu cine nu vrea ALDE să facă alianţă, după alegerile locale în consiliile locale, municipale și județene.

Provocat să răspundă care ar fi cea mai naturala apropiere a ALDE dupa alegerile locale, acesta a enumerat criteriile care stau la baza unei alianțe și a precizat că o alianţă cu PSD este posibilă.

Naturală? Atata vreme cat sunt partide democratice reprezentate in Parlament, chestiunea cu naturaletea ramane sa fie discutata. Nu stiu daca acesta este cel mai bun criteriu, cred ca trebuie sa fie un criteriu pragmatic legat de program. Daca programele sunt compatibile, si nu numai programele, si comportamentul, calitatea oamenilor, capacitatea lor de a-si tine angajamentele pe care le iau, sunt lucruri care trebuie vazute.

La prima vedere unii ar fi tentati sa spuna ca nu e compatibilitate intre ALDE, care e partid liberal, si PSD. Noi ca liberali am facut alianta USL cu PSD, care a castigat un procent extraordinar din increderea omaneilor, deci aceasta problema de compatibilititate nu este cel mai important criteriu”, a precizat Tăriceanu.

Liderul ALDE a reamintit faptul că, la începutul săptămânii, formaţiunea pe care o conduce a decis să meargă singură la alegerile locale. „Va pot reconfirma decizia pe care am luat-o luni cu colegii mei, sa mergem singuri la alegerile locale. Sa participam ca partid de sine statator, nu mergem intr-o alianta electorala. Nemaivorbind ca aliantele electorale la locale nu s-au dovedit eficiente. USL a fost, poate, o exceptie de la regula. In alegerile locale, doua liste aduna mai multe voturi decat o singura lista.  La alegerile parlamentare, raritatile politice de alianta sunt practicate si aduc alte rezultate„.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut, luni, membrilor formaţiunii să se abţină de la a promova mesaje sociale în perioada următoare, arătând că aceştia nu trebuie să intre în concurenţă cu PSD la viitoarele alegeri, ci cu PNL.