Tăriceanu: Asistăm la guvernarea prin dosare penale. Trebuie să existe o instituţie care să combată corupţia

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că există o „guvernare prin dosare penale”, susţinând că DNA s-a transformat într-un instrument politic. Tăriceanu a adăugat că trebuie să existe o instituţie care să combată corupţia, dar dacă acea instituţie este la rândul ei coruptă, atunci nu mai există justiţie.

14 feb. 2018, 16:19
Tăriceanu: Asistăm la guvernarea prin dosare penale. Trebuie să existe o instituţie care să combată corupţia

„Sunt lucruri extrem de grave. Asistăm la guvernarea prin dosare penale. Adică se fac dosare, cei care sunt obiectul acestor dosare trec în categoria penalilor şi ce urmează ştim: preşedintele îi categoriseşte, opinia publică se uită cu îndoieli poate justificate şi sunt eliminaţi din viaţa publică. Este un instrument politic. Procuratura, DNA, în asta s-a transformat. Spun asta cu regret”, a declarat Tăriceanu.

El a spus că nu contestă faptul că trebuie să existe o instituţie care să combată corupţia, dar atunci când acea instituţie este la rândul ei coruptă, atunci nu mai există justiţie.

„Nimeni nu contestă că un fenomen precum corupţia trebuie combătut, nimeni nu contestă că trebuie să existe o structură care să combată corupţia, dar dacă instituţia e coruptă, totul se duce pe apa sâmbetei şi nu mai avem nimic, nici credibilitate, nici justiţie”, a mai spus liderul ALDE.

Întrebat cum ar putea fi rezolvate problemele, Tăriceanu a afirmat că sunt unele derapaje din justiţie care ţin de Parlament şi s-a încercat corectarea lor prin modificarea legilor justiţiei, însă altele ţin de CSM.

„Derapajele, sigur că există anumite deficienţe care ţin de Parlament şi am încercat prin modificarea legilor Justiţiei să corectăm unele lucruri. Nu cred că reprezintă soluţia cu care rezolvăm problemele. O parte din problemele pe care le vedem în spaţiul public ţin de resortul CSM. Văd că există o preocupare acum la nivelul CSM şi aşteptăm să vedem care sunt măsurile care vor fi luate. Nu depind de noi multe dintre ele, ci de CSM”, a dclarat preşedintele ALDE.

Citeşte şi Călin Popescu Tăriceanu: Trebuie să elucidăm aspectul implicării politice a conducerii SPP